Kritikere mener at Sir Tim Berners-Lee nå har forrådt den åpne grunntanken i hans egen oppfinnelse, weben.
Som direktør for W3C (World Wide Web Consortium) gir han nemlig grønt lys i det videre arbeidet med å innlemme kopibeskyttelse (DRM) i den kommende HTML 5.1-standarden.
Les også:
- [15.05.2014] Firefox får omstridt DRM
- [11.10.2013] Vil bedre personvernet med DRM
- [30.05.2013] Protesterer mot DRM i HTML
- [13.05.2013] W3C fortsetter med DRM for HTML
Aktivistorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) er svært skuffet. De har fryktet en slik utvikling lenge, og advarer på det sterkeste om konsekvensene.
W3C har overstyrt de formelle innvendingene mot det kontroversielle tillegget Encrypted Media Extension (EME) som åpner for «avspilling av beskyttet innhold» som del av HTML.
– Dersom EME går videre og blir del av den endelige anbefalingen fra W3C, så kan du forvente å høre DRM-aktører og DRM-låste innholdstilbydere som Netflix, samt nettleserprodusenter som Microsoft, Opera og Google, fastslå at de nå kan tilby W3C-standardgodkjent «innholdsbeskyttelse» for webvideo, uttaler EFF.
Ifølge tilhengerne av forslaget er poenget å sikre en rik webopplevelse, uten å måtte ty til nettleserutvidelser som Flash eller Silverlight, teknologi som ikke er tilgjengelig på stadig flere mobile enheter.
– Grovt overtramp
EFF mener at dette er et farlig skritt å ta for en organisasjon som av mange blir oppfattet som selve vokteren av den åpne weben.
Den norske søsterorganisasjonen, Elektronisk Forpost Norge (EFN) er også bekymret.
– EFN er grunnleggende imot DRM. Litt av samme grunn som at vi aldri har hatt kopilås på fysiske bøker. DRM går også imot intensjonen i loven om at du skal kunne kopiere til eget bruk. Det å inkludere en sånn type teknologi i selve rammeverket for utveksling av informasjon på Internett, det er grovt, sier styremedlem Geir Isene til digi.no.
– Knefall for Hollywood
I likhet med EFF mener også personvernaktivisten og suksessforfatteren Cory Doctorow at Tim Berners-Lee har tatt et knefall for den mektige filmbransjen i Hollywood.
– Det virker som han har kjøpt løgnen om at Hollywood vil gi opp weben og flytte sakene sine et annet sted (AOL?) hvis de ikke får redesigne den åpne weben og tilpasse den til deres nyeste planer om profittmaksimering, skriver Doctorow.
Frykter fortsettelsen
Innlemmelse av kopilås i HTML-standard for beskyttelse av videoinnhold er bare ett aspekt, påpeker EFF. De peker på at andre tidligere har forsøkt å innføre DRM-beskyttelse også på skrifttyper brukt i websider.
– Nylig kom deler av W3C-miljøet opp med en idé om å kunne låse vekk webkode også, slik at webapplikasjoner kan kjøre, uten mulighet for å studere kildekoden.
EFF viser også til tilsvarende ønsker fra fotografer, som ser behov for å kunne beskytte sine rettigheter innen bildebruk.
– Utfallet kan bli fremveksten av en web der du ikke kan klippe ut og lime tekst, der nettleseren ikke får «lagre bilde som...» eller der lagrede filer blir overvåket utenfor nettleseren, eller der JavaScript er forseglet og låst ned i ugjennomsiktige graver. Kanskje blir det så ille at vi ikke lenger kan «vise kildekode» på enkelt nettsteder.
– Det blir i så fall en helt annen web enn den vi har i dag, skriver aktivitorganisasjonen.
Les også:
- [15.05.2014] Firefox får omstridt DRM
- [11.10.2013] Vil bedre personvernet med DRM
- [30.05.2013] Protesterer mot DRM i HTML
- [13.05.2013] W3C fortsetter med DRM for HTML