Nokia har i dag publisert sitt regnskap for tredje kvartal (pdf, 36 sider).
Gitt forsinkelsene av de nye toppmodellene, var det ikke ventet at Nokia skulle gjøre det spesielt bra. Prognosen til 35 analytikere samlet av Reuters i går kveld gikk ut på et nettotap på rundt 0,11 euro per aksje. Regnskapet viser mer enn det dobbelte: et nettotap på 0,26 euro per aksje.
Sammenliknet med tredje kvartal i fjor er nettoomsetningen ned 19 prosent til 7,24 milliarder euro. Driftsresultatet er minus 576 millioner euro, mot minus 71 millioner euro for et år siden. Likvidbeholdningen er redusert med 30 prosent, fra 5,07 milliarder euro til 3,56 milliarder.
Nettoresultatet etter skatt er på minus 943 millioner euro, mot minus 151 millioner for et år siden.
Merk at Nokia Siemens Networks, leverandør av utstyr til teleoperatører, er inkludert i tallene.
I praksis er Nokia Siemens et selvstendig selskap. Det oppnådde en omsetning på 3,5 milliarder euro i tredje kvartal, 3 prosent mer enn for et år siden, og bidro med et driftsoverskudd på 182 millioner euro.
I samme kvartal i fjor leverte selskapet et driftsunderskudd på 114 millioner euro. Det siste året er andelen av Nokias samlede omsetning økt fra 38 prosent til 48 prosent.
Nokias kjernevirksomhet: mobiler
Omsetningen av smartmobiler er redusert med 56 prosent til 976 millioner euro. Leveransene av smartmobiler er redusert med 63 prosent til 6,3 millioner enheter.
Omsetningen av enkle mobiltelefoner er ned 19 prosent til 2,37 milliarder euro. Antall leverte enheter er ned 15 prosent til 76,6 millioner enheter. Den gjennomsnittlige utsalgsprisen for disse enhetene er redusert fra 32 euro til 31 euro.
I en tid da modne markeder definitivt vender ryggen til enkle mobiler, og også volummarkedene i vekstlandene preges av overgang til smartmobiler, er disse tallene mildt sagt urovekkende for Nokia.
For et år siden hentet Nokia 24 prosent av sin omsetning fra smartmobiler. Nå er andelen redusert til 13 prosent. Trekker man fra omsetningen til Nokia Siemens Networks i beregningen, ser man at nesten 40 prosent av Nokias omsetning av mobiltelefoner i fjor var smartmobiler, mens andelen i år er så vidt over 26 prosent.
Tallene understreker hvor avgjørende salget av de kommende Lumia 820 og Lumia 920 smartmobilene blir. Disse drives av Windows Phone 8, og skal være på markedet tidlig i november. Mislykkes også disse modellene, vil Nokia gravis marginaliseres. Lumia-modellene som er i salg i dag, er praktisk talt døde: De kan ikke oppgraderes til versjon 8 av Windows Phone, og salget ble redusert fra 4 millioner enheter i andre kvartal til 2,9 millioner i tredje.
Mye vil nå være avhengig av hvorvidt Nokia greier å få til partnerskap med nettoperatører slik at de får en reell sjanse til å konkurrere med bestselgerne iPhone 5 og Galaxy SIII fra henholdsvis Apple og Samsung.
Dette betraktes som et være eller ikke-være for toppsjef Stephen Elop.
I sine kommentarer til kvartalstallene peker Elop på at Nokia fortsatt er i en overgangsfase og at det vil framover vil bli lagt vekt på å bedre konkurranseevnen og gjenopprette positiv kontantstrøm for mobiltelefonvirksomheten.