UTVIKLING

Hacker opp Firefox på Fornebu

160 håndplukkede utviklere lager OS.

11. sep. 2013 - 10:08

FORNEBU (digi.no): Akkurat nå sitter det 160 utviklere å legger siste finishen på Firefox OS (FxOS), Mozillas mobile operativsystem i åpen kildekode. De sitter skulder ved skulder i Telenors hovedkvarter.

Med unntak for Antarktis er det flydd inn folk fra alle verdens kontinenter. Gjennom hele uka konkurrerer de seg imellom, i all vennskapelighet.

– Vi jobber med Firefox OS helt generisk. Alt vi gjør kommer hele operativsystemet til gode, sier utvikler Olav Nymoen.

Han er en av bare to fra Telenor som deltar i kjerneutviklingen. En tredje giftet seg i helgen og måtte melde pass. Mozilla stiller med hundre ansatte. Resten er utviklere fra andre utenlandske teleoperatører, Firefox-partnere og brikkeprodusenter.

– He's the communication geek, sier Mozillas direktør for mobilutvikling Andreas Gal og gliser mot Olav, som tar imot komplimentet.

Det er litt av et syn. Kabelspagetti, dempet belysning, dingser som flyter og ekte kodeglede får oss i en stakket stund til å glemme at vi befinner oss i messesenteret Telenor Expo – der vi tidligere har sett konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og andre dresskledde menn og kvinner presentert tørre tall og planer om internasjonal vekst.

Weben er utviklingsplattformen, forklarer Telenor-utvikler Olav Nymoen. Han er en av få utviklere i Telenor som bidrar med kode til Firefox OS. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Weben er utviklingsplattformen, forklarer Telenor-utvikler Olav Nymoen. Han er en av få utviklere i Telenor som bidrar med kode til Firefox OS. Bilde: Marius Jørgenrud

Storskjermen bak oss lyser opp hvor mange «issues» som gjenstår for hvert team. Det er siste sprint før ferdigstillelse av FxOS versjon 1.2, og gruppene konkurrerer seg i mellom om å bli først ferdig. I all vennskapelighet.

Web som plattform

Firefox er mest kjent som nettleser. Det er også nettleseren som står i sentrum når prosjektet blir til en plattform på mobilen. I praksis er alle mobilfunksjonene, inkludert samtaler, kamerafunksjoner og tekstmeldinger rene webapplikasjoner.

Andreas Gal er utviklerdirektør i Mozilla. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Andreas Gal er utviklerdirektør i Mozilla. Bilde: Marius Jørgenrud

– Weben er utviklingsplattformen. Alt som kjører på web i dag kan kjøre på telefonen, med unntak for innholdsapplikasjoner tynget av DRM-restriksjoner (teknologi for rettighetshåndheving). Men det kommer API-er på web som gjør også sånne ting mulig om kort tid, sier Nymoen i Telenor.

Web som plattform har kunnet hamle opp med tradisjonelle desktop-applikasjoner i mange år allerede, mener Mozilla-direktør Andreas Gal.

På mobilen stilte det seg lenge annerledes, men også her er web-teknologi i ferd med å bite godt fra seg.

– Det er rimelig å si at web-apper på mobil ikke var modent for to år siden. Det manglet støtte for alle de interessante mulighetene på telefonen, sånn som NFC, å sende SMS, ringe eller ta i bruk alle sensorene på mobilen. I dag er HTML5 svært moden for denne oppgaven, sier Gal til digi.no.

Frode Vestned i Telenor viser frem Alcatel-telefonen med Firefox OS. Dette blir en rimelig modell myntet på vekstmarkeder. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Frode Vestned i Telenor viser frem Alcatel-telefonen med Firefox OS. Dette blir en rimelig modell myntet på vekstmarkeder. Bilde: Marius Jørgenrud

– Hva er den største trusselen mot HTML5?

– Jeg ser på det helt motsatt. HTML5 er den største trusselen mot alt som ikke er basert på åpne standarder, sier Mozilla-toppen.

Trådløst kaos

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

De 160 kjerneutviklerne i rommet har alle tatt med seg et stort antall mobile enheter. Mange har både en, to og tre utviklertelefoner fra Geekphones koblet til laptopen mens de koder og tester.

Det er så mange trådløse enheter her at Telenor faktisk fikk problemer med å gi dem dekning. Med anslagsvis 800 mobilenheter ble de nødt til å sette opp provisoriske WiFi-sendere for å takle presset.

Firefox OS gjorde et pent inntrykk på Nexus 4, men var kanskje ikke heeeelt stabil. Kamerappen krasjet da vi prøvde. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Firefox OS gjorde et pent inntrykk på Nexus 4, men var kanskje ikke heeeelt stabil. Kamerappen krasjet da vi prøvde. Bilde: Marius Jørgenrud

Billig-telefoner

Telenors første FxOS-baserte mobil er produsert av Alcatel og skal lanseres i Ungarn, Montenegro og Serbia i fjerde kvartal. Foreløpig er plattformen myntet på rimeligere mobiltelefoner, og tenkt konkurrere mot dagens billigste Android-håndsett.

Men vi fant også utviklere som for utprøving og moro skyld hadde installert Firefox OS også på langt raskere Nexus 4-mobiler. Brukergrensesnittet gjorde seg virkelig på en stor skjerm, og alt fløt mye raskere.

High-end telefoner med Firefox-plattformen er imidlertid først aktuelt å produsere for markedet om noen år.

– I første omgang er vi opptatt av entry level-enheter. Årsaken er volum. Det vil gi millioner av folk tilgang til internett de neste årene. Som en non-profit-organisasjon er det også en strategi som er mer tilpasset målene våre. Vi ønsker å bringe så mange mennesker som mulig inn i den digitale tidsalderen, sier Andreas Gal i Mozilla.

Vi ønsker å bringe så mange mennesker som mulig inn i den digitale tidsalderen Hacker-stemning

Mozilla har ansatte verden over, og de er vant til å jobbe spredt. Hver tredje måned møtes de imidlertid ansikt til ansikt på et utviklertreff av typen som Telenor nå er vert for.

Her i messelokalene kan de sitte fra åtte om morgen til åtte om kvelden. Da de skrudde på lyset mandag kveld, for å gå ut til felles middag, var det imidlertid flere som ikke ønsket å gå. De ivrigste ønsket å kode videre.

«Å nei, må vi gå hjem allerede?»

– Det ble en stor protest, ler Ingrid Ødegaard, som er developer community-kontakt i Telenor Comoyo.

– Så det blir ingen allnightere med koding?

– Utviklerne er innlosjert i hotell på begge sider av Telenor-bygget, så du skal ikke se bortifra at de jobber videre etterpå, sier Frode Vestnes, prosjektleder for Firefox OS i Telenor.

På forrige treff i Berlin satt utviklerne i hotellobbyen og drakk øl og koste seg med koding til klokken ett om natten. Det er virkelig en hacker-stemning og god ånd her, forsikrer Ingrid Ødegaard.

JavaScript-pappa på besøk

Et mulig høydepunkt for alle til stede skjer torsdag kveld, da Mozillas teknologidirektør Brendan Eich har meldt sin ankomst. Eich er intet mindre enn opphavet til JavaScript.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.