RESULTATERFINANS

Hackerangrep avslører sårbare datanettverk

Analytikere er delt i synet på hvor alvorlig denne virksomheten er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juni 2011 - 15:12

San Francisco/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): I løpet av få uker har en gruppe hackere angrepet nettstedene til blant andre CIA, det amerikanske Senatet, Sony og Nintendo. Analytikere er delt i synet på hvor alvorlig denne virksomheten er.

Medlemmer av hackergruppen Lulz Security angrep onsdag den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. Hjemmesiden cia.gov gikk ned, samtidig som Lulz Security sendte ut en melding på Twitter der det sto: «Tango down - cia.gov. For the lulz».

Gruppen har de siste ukene angrepet Sony, Nintendo, det amerikanske Senatet, TV-stasjonen PBS og Infragard, et selskap som arbeider for FBI.

Noen sikkerhetsanalytikere toner ned problemet, og sier hackere bare er ute etter å vise seg fram og få oppmerksomhet.

- Det eneste de vil, er å si «Se så gode vi er», sier Jeffery Carr, forfatter av boka «Inside Cyber Warfare: Mapping the Cyber Underworld», til Reuters.

- Disse folkene gjør det kun for å ydmyke, for å si «sikkerheten din er noe dritt». De verken stjeler eller misbruker sensitiv informasjon.

Ikke bare guttestreker

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, mener virksomheten til Lulz og andre hackere må tas alvorlig, selv om det tilsynelatende kan virke som guttestreker.

- Dette er et alvorlig sikkerhetsproblem, uavhengig av motivasjonen til den som hacker. At noen klarer det, betyr at andre kan følge etter, sier Waterhouse til NTB.

- Man skal ta på alvor at de gjør det, og at de faktisk klarer å gjøre det. Dette er en viktig påminnelse for dem som tror at det finnes absolutt sikkerhet, sier han.

Waterhouse understreker viktigheten av å ta datasikkerhet på alvor.

- Dette har skjedd mange ganger, og det vil skje igjen, sier han og trekker parallellen til trafikksikkerhet.

- Det har skjedd mange trafikkulykker, og vil fortsatt skje trafikkulykker i framtiden. Det viktigste er å få tiltak som kan begrense det. Det samme gjelder for datasikkerhet, sier han.

Sofistikert

Direktør Luis Corrons i det amerikanske datasikkerhetsselskapet Panda mener også det er grunn til bekymring.

- Hacking er i ferd med å bli et stort problem, for når alt kommer til alt gjør disse gutta akkurat som de vil, sier Corros til AFP.

- Dette viser oss at vi har en lang vei å gå for å beskytte våre systemer og informasjonen vår.

Lulz springer trolig ut fra hackergruppen Anonymous, som ble kjent etter å ha gjennomført cyberangrep for å vise sin støtte til WikiLeaks.

Lulz-medlemmene er spredt over hele verden, og jobber på en mer sofistikert måte enn Anonymous. Lulz angriper datamaskinenes sikkerhetssystemer, påpeker Corros.

- Lulz-hackerne vet hva de driver med når det gjelder å bryte seg inn, sier han.

Kinesiske spioner

Det er imidlertid stor forskjell på grupper som Lulz og Anonymous, som enn så lenge ikke har vist å ha kriminelle baktanker, men driver mer med «kampanjeangrep», og på kriminelle hackere som infiserer maskiner og datanettverk med ødeleggende virus, forklarer Corros.

Hackerangrepene mot blant annet Det internasjonale pengefondet (IMF), våpenprodusenten Lockheed Martin og en rekke Gmail-kontoer de siste månedene kan knyttes til kinesiske spioner som ifølge ekspertene har rene politiske og økonomiske hensikter. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.