- Hacket NASA-satellitter fra Norge

Bakkestasjonen på Svalbard avviser påstanden.

Hacket? Landsat 7 ble skutt opp i 1999 med kommersiell drift siden den gangen. Dette er en optisk satellitt som fotograferer og dokumenterer jordens overflate.
Hacket? Landsat 7 ble skutt opp i 1999 med kommersiell drift siden den gangen. Dette er en optisk satellitt som fotograferer og dokumenterer jordens overflate. Bilde: NASA
27. okt. 2011 - 16:12

Hackere skal ha sikret seg tilgang til to av NASAs satellitter gjennom den norske bakkestasjonen på Svalbard. Det melder Bloomberg torsdag.

Jordobservasjonssatellitten Landsat-7 hevdes å vært kontrollert av uvedkommende i minst 12 minutter i oktober 2007 og juli 2008. Det meldes om tilsvarende innbrudd i satellitten Terra AM-1 i henholdsvis juni og oktober 2008.

Kilden til Bloombergs opplysninger om hackeranslaget skal være en rapport fra den offentlige kommisjonen som løpende vurderer USAs forhold til Kina, US-China Economic and Security Review Commission (USCC). Rapporten skal først offentliggjøres neste måned.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Bestrider opplysningene

Satellittene styres fra den norske jordstasjonen SvalSat nær Longyearbyen, som drives av Kongsberg Satellite Services.

De avviser påstandene.

- Nei, vi ble ikke hacket. Vi har hørt om denne beskyldningen. Den medfører ikke riktighet og vi har ikke klart å finne ut om bakgrunnen til beskyldningen. NASA har heller ikke rapportert en slik hendelse til oss. Det opplyser direktør Rolf Skatteboe til digi.no.

En NASA-rapport referert av USCC skal opplyse at SvalSat rutinemessig benytter internettforbindelser for tilgang og filoverføring mot de kommersielt tilgjengelige satellittene.

- Hackerne kan ha brukt denne nettforbindelsen for å bryte seg inn i bakkestasjonens systemer, står det å lese i rapporten, skriver Bloomberg.

Dette kan umulig stemme, ifølge Kongsberg Satellite Services.

- Internett brukes i noen tilfeller til transport av data fra satellitten tilbake til NASA og kan således ikke ha noe med saken å gjøre. Kommunikasjon skjer via dedikerte linjer, fastholder Rolf Skatteboe i en e-postmelding til digi.no.

Ifølge oppslaget til Bloomberg går amerikanske myndigheter langt i å antyde kinesisk militære kan stå bak det angivelige innbruddet. Myndighetene i Kina har lenge avvist alle påstander om hackervirksomhet.

USCC har i tidligerere rapporter påpekt at Kina angivelig betrakter USAs avhengighet av ressurser i rommet og på Internett som en strategisk svakhet. (Les: Slik forbereder Kina seg på kyberkrig).

Svalbard regnes som et ideelt sted for å laste ned satellittdata, og på Platåfjellet nær Longyearbyen har det de siste drøyt ti årene vokst frem en «park» av store antenner. Fordi området ligger 78 grader nord kan utstyret her ta i mot data fra alle satellitter i polar bane, noe som gjør stasjonen unik i verdenssammenheng, ifølge Wikipedia.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.