Microsoft ga toppsjef Steve Ballmer halvparten av hans oppnåelige lønnsbonus i selskapets regnskapsår for 2011, som ble avsluttet 30. juni.
Utbetalingene og årsakene til at det ikke ble full uttelling fremgår av offisielle dokumenter Microsoft har sendt til USAs finanstilsyn SEC (Securities and Exchange Commission).
Det gikk ikke så godt som ventet, verken med Windows-salget eller Windows Phone. Samtidig har programvaregianten mye annet å glede seg over.
Ballmer (55) mottok til sammen 1,37 millioner dollar i vederlag. Halvparten er grunnlønn, resten en bonus på hundre prosent. Det er halvparten av bonusen han ifølge betingelsene sine kunne ha fått.
Underbetalt
Samlet innebærer dette en økning på rundt to prosent fra i fjor. Trass den beskjedne veksten, så oppgir Microsofts styre at de mener Ballmer er «underbetalt».
Det er han også, hvis man som de gjør, måler opp mot kompensasjonen til toppene i de 25 største børsnoterte teknologiselskapene. Der gir lønn og full bonusuttelling i snitt hele 15,8 millioner dollar.
Hele vederlaget til Ballmer utbetales i kontanter, ikke opsjoner eller aksjer. Han er allerede Microsofts nest største enkeltaksjonær med sine 3,95 prosent, kun overgått av Bill Gates som sitter på 6,41 prosent.
Rekordåret
Som digi.no skrev ved avslutningen av årsregnskapet ble det et rekordår for Microsoft, målt i omsetning. Men de underliggende tallene og trendene spriker i flere retninger.
I SEC-dokumentet får Ballmer som øverste sjef skryt for lanseringene av bevegelseskontrollen Kinect til spillkonsollen Xbox, og nettskytjenesten Office 365, samt for forbedringer gjort på Azure-plattformen og i søkemotoren Bing.
Videre fremheves partneravtalene deres med Facebook og Nokia, samt oppkjøpet av Skype som viktige. Det samme gjør en «betydelig fremdrift i utviklingen» av neste generasjon Windows, som nylig ble tilgjengelig i en tidlig utviklerversjon og skal lanseres i 2012.
Slankere melkeku
I motsatt ende av skalaen mener styret at salget av Windows Phone 7 har skuffet. De uttrykker bekymring for et to prosents fall i Windows-inntektene, samt at Microsoft må bli flinkere til å tilpasse operativsystemet sitt til nye enheter (les: nettbrett).
Windows 7 har i perioden rundet over 400 millioner solgte kopier, noe som må sies å være en suksess, og skal samtidig ha erobret 25 prosent av arbeidsflatene i virksomheter. Inntektsfallet for en av selskapets viktigste melkekuer blir tilskrevet det sviktende pc-salget globalt.
Les også:
- [10.10.2012] Ballmer får på pungen
- [12.01.2012] Varsler kutt i Microsoft
- [18.11.2011] Ballmer mister støtte
- [16.11.2011] Hisset opp Microsoft-aksjonærer
- [22.07.2011] Rekordår for Microsoft