Tastaturet oppleves av mange utviklere som en forlengelse av fingrene. Noen er på et ferdighetsnivå hvor de uttrykker seg raskere med knappene enn med samtale.
Å miste førligheten i fingrene fremstår da som noe bortimot en fullstendig katastrofe.
Den kanadiske ingeniøren Tavis Rudd lot seg derimot ikke vippe av pinnen, da han for et par år siden ble rammet av et alvorlig tilfelle av musearm.
Verken bytte av tastatur eller ergonomiske hjelpemidler hjalp. Tilstanden var så ille at han ble tvunget til å legge vekk arbeidet. I et desperat forsøk på å overvinne handikapet prøvde han talegjenkjenning for å fortsatt kunne utøve yrket sitt.
– Raskere enn før
Ingeniøren tok i bruk programvaren Dragon NaturallySpeaking, som støtter flytende diktering. Produktet var lite egnet til koding alene. Løsningen ble en taleutvidelse til Python kalt DragonFly, samt en god porsjon skreddersøm.
For virkelig å få fart på systemet skapte han seg et kunstig språk. Rudd skal ha lært seg 2.000 korte vokalkommandoer, som erstatning for engelske ord og uttrykk, og som han bruker for å programmere i Emacs.
Resultatet kan sees i en video på Youtube. Det er fra et lengre foredrag som Rudd holdt på en utviklerkonferanse i våres. (Spol gjerne frem til ni minutters-merket da kodingen starter).
Etter flere måneders trening hevder Rudd at han nå utvikler raskere ved hjelp av talegjenkjenning enn han noensinne gjorde med tastatur.
Det er kanskje ikke en påstand alle vil ta for god fisk, men løsningen viser i det minste at det er fullt mulig å programmere uten hender.
Kanadieren har for øvrig delt mye av koden sin på GitHub.
Kilder: Slashdot, I Programmer, InfoQ.