Norske Idex er bare en av mange leverandører som tror folk vil bruke fingeren som identifikasjon i fremtiden. Det Asker-baserte selskapet løper om kapp med amerikanske og japanske IT-giganter om hvem som klarer å masseprodusere en effektiv løsning.
Målet er å lage en løsning som lar folk ta ut penger i minibanker og logge seg på annet datautstyr med fingeren. Flere leverandører har allerede lansert slike løsninger, men foreløpig har ikke salget tatt av.
- Vi starter salget av en fingeravtrykkleser i januar som vil koste 800 kroner, forteller Asbjørn Søgstad, markedsdirektør i Compaq Norge. Veldig mange store kunder, blant annet sykehus, forsvar og bank har vært svært interessert til å teste leseren. Fungerer produktet som kundene forventer, kan salget ta av raskt. Men noe bredt salg til det generelle næringsliv tror vi ikke på, sier Søgstad.
- Slaget om fingeravtrykk-lesere avgjøres i løpet av det neste halvåret, mener Svein Mathiassen, administrerende direktør i Idex. Den leverandøren som først får satt sin brikke i masseproduksjon vil raskt kunne sette ned prisen sin og får et stort overtak, mener Mathiassen.
Idex leter i disse dager etter partnere innen bank, PC-bransjen og bilbransjen som ønsker å bygge ferdige produkter med deres fingeravtrykk-lesere. Målet er å signere samarbeidsavtaler der partnere kan være med på å finansiere den videre utviklingen - for Idex trenger snart mer penger. Idex er blant annet eid av investorparet Robert Keith og Thomas Fussel, som står bak de to norske teknologiselskapene Opticom og Fast Search & Transfer.
- Lykkes vi i våre forhandlinger, trenger vi ikke noen ny emisjon, sier Mathiassen, som regner med å signere avtaler i løpet av første kvartal. Adgangskontroll til PC og nettverk er det første markedet, finansmarkedet og bilbransjen bruker lengre tid.
Brukes denne ukens Comdex-messe som indikator, står salget av såkalt biometrisk adgangskontroll foran en eksplosjon. I tillegg til fingeravtrykk, viser en rekke leverandører frem produkter som måler øyne, stemme, signatur og ansiktsform for å gi brukere adgang til maskiner og nettverk.
Idex arbeider ikke bare med én, men to forskjellige løsninger for fingeravtrykk-gjenkjenning - en "gammeldags" optisk skannerløsning og en ny, elektronisk sensor. Men tiden kan ha løpt ut for den optiske løsningen som har en rekke konkurrenter. Den optiske løsningen skulle egentlig vært lansert i januar, men kommer nå endelig i salg, lover Mathiassen. Sensorene skal selges sammen med administrasjons-programvare fra Norman Data Defense.
Men nå er altså den elektroniske sensoren like om hjørnet. Både Idex og en rekke andre leverandører har lansert en brikke som måler de ørsmå spenningene i nervene når man drar fingeren over sensoren. Idex er også forsinket med sin elektroniske sensor, men skal i løpet av desember lage den første pilotutgaven og regner med masseproduksjon i løpet av første halvår 1999. Idex hevder deres sensor er overlegen fordi den også håndterer fuktige fingeravtrykk, noe konkurrentene ikke klarer. 10-12 prosent av voksne mennesker har fuktige fingeravtrykk, sier Mathiassen.
- Forsinkelsen for lanseringen er ikke kritisk, men vi er ikke alene i markedet. Vi har det siste halve året ført samtaler med flere store kunder i USA, Japan og Taiwan.