Hovedkonklusjonen til en rapport om IT Fornebu som ble lagt fram for næringsminister Ansgar Gabrielsen tirsdag, er at staten bør trekke seg ut dersom det ikke blåses liv i visjonen til IT Fornebu.
Les også:
- [11.03.2004] Simula-forsker forklarer IT-sprekkrapporten
- [02.03.2004] - Fornebu er en fiasko
- [02.03.2004] Anbefaler statlig farvel til IT Fornebu
I dag er det kun forskningsinstituttet Simula Research Laboratory som står for forskning og utdanning i det som skulle være et miljø av mange selskaper og institusjoner. IT Fornebu sier de arbeider på spreng for å finne andre alternativer. Bærums ordfører Odd Reinsfelt har framlagt et forslag om Chalmers University of Technology i Göteborg som en aktuell modell å hente til Fornebu.
- Jeg vil ikke kommentere hvilke høyskoler eller universitet vi er i samtale med, men dette er noe vi jobber med og som kan være en klar suksessfaktor, sier administrerende direktør Per Kristian Jacobsen i IT Fornebu til digi.no.
Jacobsen mener det er alt for tidlig å fiaskostemple prosjektet etter bare to og et halvt års drift, og slår fast at det må ses i et 15-års perspektiv. Han har framlagt en rekke forslag til Forskningsdepartementet, og understreker at planlegging og iverksetting tar lang tid.
- Å kalle IT Fornebu for en fiasko nå, blir rett og slett for lettvint, sier Jacobsen.
IT Fornebu kan fortsatt bli Norges svar på Silicon Valley og et utklekkingsområde for nye IT-bedrifter av internasjonalt kaliber, mener Jacobsen. Han peker på at media i hovedsak har fokusert på det negative som har kommet fram av den danske rapporten. Men rapporten sier også at senteret kan lykkes, forutsatt at det står en politisk konsensus bak.
- Politikere må komme til en enighet og ikke stadig krangle ved neste korsvei. Et annet punkt er at det nå må en reguleringsplan på plass. Det foreligger fortsatt ingen reguleringsplan for IT Fornebu.
Cirka 40 bedrifter er i dag lokalisert på IT-Fornebu, og to tredeler av arealene som utgjør 20 000 kvadratmeter er utleid. Men dersom hele terminalbygget tas med, kommer man opp i et ledig areal på hele 35.000 kvadratmeter.
Nye kontrakter er også inngått i 2004 og utover våren inntar de nye selskapene terminlabygget én etter én. I mars flytter selskapene Appeer, System Technology Integrations, Idex og Alcatel Norge inn. I april kommer Abbott Norge etterfulgt av Port IT og Wicom Communication i mai.