KOMMENTARER

Har det rablet for mediebedriftene?

KOMMENTAR: Idiotisk ønske om Google-betaling for lenker.

Googles indeksering av nyheter har utløst et tøvete krav om betaling for lenker, mener digi.nos journalist.
Googles indeksering av nyheter har utløst et tøvete krav om betaling for lenker, mener digi.nos journalist.
8. jan. 2013 - 16:06

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Mediebedriftenes landsforening (MBL) har lenge ønsket seg betaling fra Google, som vederlag for deres påstått «frekke» indeksering av norske artikler, slik en tidligere MBL-leder formulerte seg for noen år siden.

Det er altså en gammel debatt som nå blusser opp igjen.

Forbundskansler Angela Merkel stilte seg før jul bak den tyske dagspressens toskete krav om at Google må betale for å lenke til nyhetene deres.

En skrantende bransje håper å redde inntektene med en ny opphavsrettslov, som ifølge svenske Journalisten skal la medieforetak få kreve lisensavgift for lenker til og utdrag fra artikler.

- Det er naturlig at vi også tar denne debatten i Norge, sier MBL-direktør Randi S. Øgrey sier til Journalisten.no i dag.

Medieforeningen kan saktens ha fått blod på tann etter at de i høst vant fram et forlik med nyhetsaggregatoren Meltwater News. En årelang konflikt endte med at avisene får betalt for selskapets indeksering.

Vi snakker om betaling for å indeksere innhold som er er publisert helt åpent på internett, formodentlig i håp om at noen gidder å lese det.

Det er vanskelig å forestille seg at medieforeningen MBL ikke vil ha leserne som Google utvilsomt gir dem. MBL-medlemmene, som favner nær alle norske nettaviser, elsker denne trafikken. Mange legger ned betydelige ressurser for å gjøre seg lekre for Google og synes ekstra godt i søkemotoren.

I motsatt fall trengs det bare én kodelinje, så lar Google deg være. For nettstedeiere er det høyst frivillig å bli indeksert.

Aktører som ikke forstår dette enkle prinsippet, har tidligere dummet seg ut ved å saksøke Google. Utfallet av en rettsbrudulje i Beliga var at et knippe nettaviser i praksis kastet seg selv ut av søkemotoren (og var frekke nok til å bli sure etterpå).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det fremgår ikke av Journalistens sak hva MBLs direktør selv mener. Derfor ringte digi.no til Øgrey og spurte: Er det riktig at Google bør betale for retten til å indeksere?

Hun kunne på stående fot ikke gjøre rede for noe eget standpunkt. Vi mener det burde være lett. Svaret på spørsmålet er nei.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.