Da Google avduket Project Soli i 2015, ble den radarbaserte teknologien presentert som et alternativ til berøringsskjermer, spesielt på enheter som er så små at skjermstørrelsen må være temmelig begrenset. Tanken var at man kunne styre enhetene uten å berøre dem, ved hjelp av fingerbevegelser.
Siden den første introduksjonen har teknologien blitt betydelig videreutviklet, og i mai i år kom prosjektet med en ny og mer kompakt prototype med blant annet langt lavere effektbehov. Denne vil trolig bli tilgjengelig for forskere og utviklere om ikke så lenge.
Les mer: Erstatter berøringsskjermen med radar
Objektgjenkjenning
Men allerede i 2015 skal Google ha delt ut rundt 60 utviklersett med den opprinnelige prototypen, til ulike utvikler- og forskningsgrupper. Hensikten med å dele ut slike utviklersett var selvfølgelig å få andre, utenfor Google, til å utforske mulige bruksområder som selskapet ikke har tenkt på selv.
Blant dem som mottok et slik utviklersett, var SACHI, en forskningslab ved skotske University of St Andrews. Forskerne ved SACHI fant ut at Soli-radaren er så nøyaktig at den ikke bare gjør det mulig å gjenkjenne objekter basert på overflaten som venter mot radaren, men mange tilfeller også den indre strukturen og overflaten på baksiden.
Med den Soli-baserte løsningen som forskerne kaller for RadarCat, var de i begynnelsen bare i stand til å skille mellom noen få typer materialer, blant annet kobber, aluminium og står. Men siden da har systemet blitt oppgradert og kan nå også gjenkjenne ytterligere materialer, men også en rekke objekter.
I videoen over ser vi at dette inkluderer et glass med og uten vann, en treplanke, et plastbrett, en CD, en ekstern harddisk, en bok, ulike mobile enheter – samt skille mellom forsiden og baksiden av dem, en svamp, ulike typer frukt og mye annet, inkludert ulike kroppsdeler.
Det vil selvfølgelig ta tid å registrere radarsignaturene til alle aktuelle objekter, men dette er informasjon som kan lagres et sentralt sted og deles med alle.
Les også: Here vil dele sensordata fra Mercedesen din med «alle andre»
Mange potensielle bruksområder
Forskerne ser for seg en rekke ulike bruksområder, blant annet i forbindelse med registrering av varer som ikke er utstyrt med strekkode eller annen unik ID. Kanskje vekten i grønnsaksavdelingen etter hvert vil kunne fortelle kundene hva slags frukt eller grønnsak de har valgt.
Ikke minst kan dette være nyttig for svaksynte, som kanskje har vanskeligheter med å skille mellom produkter som ser ganske like ut.
Integrert i en mobiltelefon kan mobilen for eksempel oppdage at brukeren har på seg hansker og endre atferd, for eksempel størrelsen på ikonene, basert på dette. Å holde enheten inntil ulike kroppsdeler eller andre gjenstander, kan brukes til å klargjøre enheten for ulike oppgaver, uten å måtte brukere berøringsskjermen.
Forskerne mener teknologien også kan brukes i forbindelse med automatisert søppelsortering, som en erstatning eller supplement til dagens løsninger. Navigasjon og sporbarhet av industriprodukter er andre eksempler som nevnes.
Selvstendig eller i kombinasjon
– Studiene våre viser at RadarCat er nøyaktig og motstandsdyktig, og vi mener vi har demonstrert dens potensial og påvirkning på dagligdags samhandling. Teknikken vår kan brukes uavhengig eller kombinert med andre sansetilnærminger, skriver forskerne i den vitenskapelige rapporten.
Forskerne nevner en rekke områder rundt denne teknologien, som de vil utforske videre. Blant de mer konkrete tingene er ytterligere validering av den observerte evnen til å skille mellom ulike typer frukt eller kredittkort, men også for eksempel å kunne telle antallet pokerkort, eller å kunne skille mellom ulike typer flytende innhold i en beholder.
Andre forskere har foreslått helt andre bruksområder for Soli-radaren. I denne videoen brukes den blant annet til sikkerhetsformål, som fjernkontroll for bilister, til å kontrollere visualisering eller som en del av et musikkinstrument.
Leste du denne? Denne mobilen har et norsk «ekkolodd» bak skjermen