MASKINVARE

Harddisker solgt som NAS-disker, selv om de ikke egner seg for det

Roterende harddisker er fortsatt aktuelle for mange som har behov for mye lagringsplass til en forholdsvis rimelig penge. Men mange av diskene med høy lagringskapasitet bruker en teknologi som i noen sammenhenger gir dårligere ytelse.

SMR-teknologien gir høyere lagringstetthet, og dermed harddisker med høyere kapasitet til en rimeligere penge. Illustrasjonsfoto.
SMR-teknologien gir høyere lagringstetthet, og dermed harddisker med høyere kapasitet til en rimeligere penge. Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox
22. apr. 2020 - 13:23

Mange harddisker med høy lagringskapasitet bruker en teknologi som kalles Shingled Magnetic Recording (SMR). Dette er en måte å øke diskens kapasitet på ved at de magnetiske sporene som skrives til disken delvis overlapper de sporene som tidligere er skrevet.

Men selv om SMR gjør det mulig å øke lagringstettheten og å lage harddisker med høy kapasitet til en rimelig penge, så er ytelsen ved skriving til disken mye dårligere enn med tradisjonelle disker (CMR – Conventional Magnetic Recording). Derfor egner SMR-diskene seg best for dem som trenger en harddisk for arkivering av store datamengder (som sikkerhetskopier) – og der skriveytelsen ikke er avgjørende.

Inntil nylig ble SMR bare brukt i harddisker med veldig høy lagringskapasitet – 10 TB og oppover. I det siste har imidlertid produsenter som Western Digital, Seagate og Toshiba begynt å selge SMR-disker med lavere kapasitet – typisk 2–6 TB. Dette har de gjort uten å fortelle kundene om at de har gått over til en teknologi som gir billigere disker, men dårligere ytelse, skriver Ars Technica.

Fungerer dårlig i RAID-oppsett og i NAS-er

Siden SMR har mye dårligere ytelse enn CMR ved skriveoperasjoner til tilfeldige steder på disken, egner de seg dårlig for bruk i NAS-enheter. Ifølge enkelte rapporter vil diskene noen ganger ikke fungere i det hele tatt når de er en del av et RAID-oppsett.

Mange mener denne disken fra Western Digital ikke egner seg for bruk i NAS-er, selv om den er merket som en NAS-disk. <i>Foto: Wester Digital</i>
Mange mener denne disken fra Western Digital ikke egner seg for bruk i NAS-er, selv om den er merket som en NAS-disk. Foto: Wester Digital

Nettstedet Blocks & Files skriver at Western Digital selger en serie med harddisker som er merket som «WD Red 3,5» NAS Hard Drive», som nå Western Digital bekrefter benytter SMR-teknologien. Den har altså NAS i navnet, til tross for at den altså er lite egnet for bruk i NAS-er –  i hvert fall i RAID-oppsett. Også Toshiba bekrefter at de bruker SMR i enkelte av sine harddisker, uten at diskene er merket på noen måte.

En bruker som jobber som nettverksadministrator ved Storbritannias største universitets-baserte romforsknings-laboratorium forteller til Blocks & Files at WD Red NAS-disken han hadde kjøpt stadig vekk ble «kastet ut av» RAID-oppsettet han hadde hjemme, antagelig fordi disken responderer for tregt og RAID-kontrolleren dermed tror det er noe galt med den.

– Det er riktig at vi ikke spesifiserer lagringsteknologi i vår WD Red HDD-dokumentasjon, opplyser en talsperson for Western Digital til Ars Technica. Talspersonen hevder videre at det normalt ikke har så mye å si for NAS-brukere i forbruker- og småbedrift-markedet hva slags lagringsteknologi som brukes.

– I vår testing av WD Red-disker har vi ikke funnet problemer med gjenoppbygging av RAID på grunn av SMR-teknologien.

Seagate: SMR og NAS går dårlig sammen

Også Seagate leverer harddisker uten å identifisere hvilken lagringsteknologi diskene bruker. Til Ars Technica sier imidlertid selskapet at de ikke bruker SMR-teknologien i noen disker som er beregnet på NAS-løsninger.

– Seagate produserer kun NAS-disker som er CMR. Vi har ingen SMR-disker i våre Ironwolf- og Ironwolf Pro-serier, som er beregnet på NAS. Vi anbefaler ikke SMR for NAS, sier kommunikasjonssjef Greg Belloni til Ars Technica.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.