Sverige har i likhet med Hellas og Irland blitt dømt av EU-domstolen for ikke å ha innført Datalagringsdirektivet.
Nå håper den svenske regjeringen å unngå skyhøye bøter ved å haste-innføre det svært omstridte direktivet.
Den svenske justisministeren Beatrice Ask fra konservative Moderaterna innkalte i dag til pressekonferanse (Se video fra pressekonferansen på Regeringen.se og hør lydopptak på Sveriges Radio) for å legge fram regjeringens forslag.
Det forslaget er ganske samsvarende med det synet Arbeiderpartiet her i landet har. Med andre ord seks måneders lagring, i tråd med EUs minimumskrav.
Arbeiderpartiet er for øvrig det eneste norske partiet som entydig har gitt entydig tilslutning til direktivet før det kommer opp i Stortinget. Og de er avhengige av at et splittet Høyre lander på et ja.
I Sverige må også direktivet behandles i nasjonalforsamlingen før det kan innføres. Riksdagen forventer nå å få direktivet til votering rett etter nyttår, og regjeringen har dermed håp om å få implementert det 1. juli 2011 slik planen er.
I Sverige som i Norge har motstanden vært stor, både blant politikere, kommentatorer og folk flest. Dette er også årsaken til at det har tatt så lang tid før et lovforslag har blitt lagt fram.
Men nå har svenske politikere i praksis ikke noe valg. De må innføre direktivet i en eller annen form. I motsatt fall vil de få smake EUs pisk, i form av bøter og straffetiltak.
Regjeringen venter nå på en ny uttalelse fra EU-domstolen når det gjelder disse straffetiltakene. Blir resultatet en ny stevning, kan Sverige i tillegg til å bli straffet på pungen også miste anseelse i EU.
Under dagens pressekonferanse argumenterte justisminister Ask på nøyaktig samme vis som vår egen justisminister Knut Storberget. Et pålegg til nettleverandørene om å lagre trafikkdata i minimum ett år vil lette politiets etterforskning i saker som gjelder terror, overgrep mot barn eller annen alvorlig kriminalitet.
Opposisjonen setter spørsmålstegn ved at alle borgere skal overvåkes og dermed gjøres til potensielle lovbrytere for å fange noen få virkelig kriminelle.
Heller ikke ISPene i Sverige er spesielt glad i direktivet.
– DDR-samfunnet rykker stadig nærmere, uttalte styreleder Jon Karlung til nyhetsbyrået TT i forrige måned.