DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Helse Midt-Norge utsetter den omstridte Helseplattformen

Innføringen av journalsystemet Helseplattformen i Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag er utsatt til henholdsvis våren og senhøsten neste år.

St. Olavs hospital i Trondheim har hatt omfattende problemer etter at Helseplattformen ble innført der i november i fjor. Når den videre innføringen av journalsystemet utsatt i opptil halvannet år.
St. Olavs hospital i Trondheim har hatt omfattende problemer etter at Helseplattformen ble innført der i november i fjor. Når den videre innføringen av journalsystemet utsatt i opptil halvannet år. Foto: Gorm Kallestad/NTB
16. mai 2023 - 17:08

Styret i Helse Midt-Norge vedtok tirsdag ettermiddag å utsette innføringen av Helseplattformen på de resterende sykehusene i Midt-Norge, skriver Adresseavisen.

Beslutningen er i tråd med anbefalingene i en statusrapport Helseplattformen-selskapet selv kom med i slutten av april. Selskapet vurderte det da som mest realistisk å utsette Helseplattformen i Helse nord-Trøndelag til november 2024.

Vedtaket innebærer at det omstridte journalsystemet ikke blir innført før i oktober/november 2024 på sykehusene i Nord-Trøndelag, og i april 2024 på sykehusene i Møre og Romsdal.

– Kommet for å bli

– Helseplattformen har kommet for å bli, og vi har valgt et system vi skal lykkes med i Midt-Norge. Det krever ekstra tid og ekstra innsats økonomisk, men det må vi gjøre nå, sier styreleder Odd Inge Mjøen i Helse Midt-Norge til Adressa.

Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag slo i en rapport for rundt tre uker siden fast at Helseplattformen har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen. St. Olavs hospital har hatt omfattende problemer etter at systemet ble innført der i november i fjor.

Utsettelsen alene koster 522 millioner kroner av Helse Midt-Norges reservebuffer på 600 millioner kroner, anslår styret i Helse Midt-Norge. Medregnet forlenget drift av dagens systemer kommer totalkostnaden opp i over 700 millioner kroner.

Krever statsråden på banen

– Slitasjen og trettheten blant helsepersonell hvor de har tatt denne plattformen i bruk, bekymrer meg. Men det som bekymrer mest, er pasientsikkerheten og hvordan pasientopplysninger, journaler, epikriser og henvisninger blir ivaretatt av systemet, sier leder Olaug Bollestad i Kristelig Folkeparti til NTB.

Hun mener det er bra at innføringen av Helseplattformen blir utsatt. Tilliten til journalsystemet er lik null, framholder hun og krever at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) kommer på banen for å rydde opp.

– Nå kan ikke statsråden sitte lenger med hendene i fanget og legge ansvaret på foretaket, mens kronene ruller og tilliten tømmes. Dette er hennes ansvar, på hennes vakt, sier Bollestad.

Bakgrunnen for granskningen fra Riksrevisjonen er de alvorlige problemene som oppsto etter at Trondheim kommune og St. Olavs hospital tok i bruk Helseplattformen i 2022.
Les også

Riksrevisjonen: Totalslakter Helseplattformen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.