I går meldte den franske avisa Le Monde at Google har inngått et hemmelig forlik med franskspråklig belgisk presse i en strid om stoffbruk og opphavsrett som har pågått siden 2006.
Avtalen ble inngått 7. desember, og avslutter et søksmål fra 2006. Verken Google eller bransjeorganisasjonen for franskspråklig belgisk presse –Assocation des journaux francophones de Belgique (JFB) – ville bekrefte avtalen overfor Le Monde. Bekreftelsene – med presiseringer – kom først etter at Le Monde-artikkelen ble publisert.
Kjernen i forliket synes å være at avisene trekker søksmålet mot å få støtte fra Google til forretningsutvikling. Google innrømmer ikke brudd på opphavsretten.
Ifølge Le Monde forplikter Google seg til utbetalinger i størrelsesorden 2 til 3 prosent av avisenes samlede omsetning, det vil si nærmere 5 millioner euro. Forliket hindrer partene fra å bekrefte beløpets størrelse.
På en offisiell Google-blogg skriver Google-sjefen i Belgia, Thierry Geerts, at avtalen inneholder fire hovedpunkter:
- Gjensidig annonsering: Google skal annonsere for sine tjenester i avisene, avisene skal bruke AdWords og andre av Googles tjenester «for å tiltrekke seg nye lesere»
- Øke avisenes inntektsgrunnlag, ved å jobbe sammen om løsninger som kan gi større inntekter på nett.
- Bruke Google-tjenester til å øke avisnettstedenes samspill med sine lesere, for eksempel gjennom Google+ og Youtube.
- Forbedre tilgangen til avisenes innhold gjennom mer effektiv distribusjon ved bruk av mobile plattformer, særlig smartmobiler og nettbrett.
Google har denne kommentaren:
– Mange «vinn-vinn»-løsninger kan finnes ved at Google og avisene samarbeider i det digitale universet.
Talspersonen for journalistorganisasjonen SAJ, Frans Wauters, har denne kommentaren:
– [Vi] støtter også opp om avisenes initiativ for å utvikle nye digitale forretningsmodeller.
Avtalen er inngått mellom Google og Copiepresse, selskapet som forvalter opphavsretten for belgiske dagsaviser. Den gjelder blant annet avisene Le Soir, La Libre Belgique, L'Avenir og La Dernière Heure. Ifølge Le Monde er også Rossel-gruppen og Société de droits d'auteurs des journalistes (SAJ, selskapet som forvalter opphavsretten til belgiske journalister) med på avtalen.
Det var Copiepresse som i 2006 saksøkte Google for opphavsrettsbrudd. Da søksmålet kom for retten, ble Google dømt til å fjerne alle lenker til artikler i de angjeldende avisene, og til å betale 25 000 euro for hver dag de unnlot å etterkommet dette påbudet. Kjennelsen ble anket, for så å bekreftes av ankeinstansen i mai i fjor. I stedet for å anke videre inngikk Google forhandlinger med tanke på forlik. Avtalen innebærer at sluttstrek er satt for selve søksmålet.
Avisa La Dernière Heure presenterer avtalen som en samarbeidsavtale mellom Google og belgisk presse, og forteller at Google tar på seg å dekke avisenes saksomkostninger i forbindelse med søksmålet. De legger til at partene fortsatt har ulikt syn på stridens juridiske innhold.
Man kan spørre seg om forliket som skulle vært holdt hemmelig, nå vil danne presedens for andre nettmedier.