Kommunikasjonsfirmaet ZyXEL har produsert en ruter, en slags fordeler av nettverksforbindelse, spesielt med tanke på hjemmemarkedet og småbedrifter med fast oppkobling til Internett.
Kabelleverandører, som for eksempel UPC, liker ikke at kundene deres deler internettforbindelsen seg imellom, og noen har til og med gått så langt at de har satt opp kabelmodemene til ikke å gi en adresse til et annet nettverkskort (for normale brukere betyr dette for en annen maskin) med mindre man ringer inn og ber dem fjerne den manuelt, eller venter noen dager uten å koble seg til Internett.
Problemer som dette er akkurat det ruteren fra ZyXEL hjelper til med.
På fastlinjeoppkoblinger, som kabelmodem og xDSL, vil ruteren hente inn en IP-adresse og holde på denne. Maskinene som er koblet til den andre nettverksutgangen på denne enheten vil få tildelt såkalte "private nettverksadresser" som fritt kan brukes til små nettverk, men ikke på selve Internett. Maskinene som er koblet sammen på denne utgangen vil fritt kunne kommunisere sammen slik at man kan ha et helt nettverk som deler forbindelsen hvis man vil.
Når man da skal hente noe fra Internett, en web-side eller en e-post, spør datamaskinen ruteren, som automatisk settes opp til å behandle alle andre nettverksadresser enn de som er på intern-nettet, om den kan videreformidle forespørselen. Ruteren sender forespørselen videre med sin egen IP-adresse, som er den du har blitt tildelt av kabelleverandøren eller DSL-leverandøren, finner ut hvilken maskin på intern-nettet som spurte etter informasjonen og sender det videre til riktig mottaker.
For de som skulle være bekymret over at de har mange maskiner koblet til nettverket sitt kan vi berolige med at ruteren kan takle opptil 1,7 millioner maskiner med de nettverksadressene den har tilgjengelig, så dette er neppe noe problem.
Selve oppstarten er veldig enkel. Kablene som følger med plugges inn i de rette hullene, og strømmen slåes på. De som aldri har satt opp et nettverk før bør kanskje følge oppstartsveiledningen som følger med, men de som har litt erfaring eller kunnskap ser lett hva som skal kobles hvor. I vårt tilfelle koblet vi utgangen merket WAN til Internett (kabelmodem, nettverk, DSL), utgangen merket LAN til intern-nettet, en seriellkabel mellom seriellporten på ruteren og en seriellport på datamaskinen og sist men ikke minst strømledningen.
Deretter bladde vi opp i brukerveiledningen for å følge resten av oppsettet.
Det lille man trenger for å sette opp en fullt funksjonabel forbindelse til Internett var veldig lett forklart, og gikk på omtrent fem minutter. Dette er det som er nødvendig for gjennomsnittsbrukeren, men "proffene" og de mer eventyrlystne kommer til å ha masse moro med konfigurering. Man kan for eksempel blokkere visse typer data, som IRC eller FTP, sette opp egen ruting og mye mer. Ruteren har stort sett de samme mulighetene som mer avanserte modeller som brukes av firmaer, men er langt lettere å sette opp.
Sikkerhetsmessig er den nok bedre enn å sette opp et vanlig hjemmenettverk hvor den ene maskinen står som en server koblet til Internett. I både Windows og Linux er det mange sikkerhetshull som de "riktige" personene vet hvordan man utnytte (les: misbruke) helt ut, men søk i to store databaser over kjente sikkerhetshull ga ingen treff på verken ordet zyxel eller prestige, som er navnet på ruteren. Det er nok derfor lite trolig at det finnes noen kjente sikkerhetshull i den. Hvis noe slikt skulle dukke opp er det uansett mulighet for å oppgradere programvaren som ligger på den for å tette disse hullene.
Det eneste minuset med denne var at strømkontakten i boksen hadde dårlig kontakt. Ved å legge litt vekt på kontakten mistet ruteren strømmen, og forbindelsen til Internett ble brutt. Dette gjelder forhåpentligvis bare vår testenhet, men kan være en ide å sjekke før man kjøper den.
Ruteren er like godt egnet for alle grupper av brukere, fra fars hjemmenettverk til mindre bedrifter, og den får vår anbefaling.
Tilkobling:
- 10Base-T WAN port for kabelmodemtilkobling
- 10/100M auto-sensing Ethernet port for Local Area Network (lokalnettverk)
Internett-tilgang:
- Støtte for IP routing
- SUA (Single User Account)/NAT (Network Address Translation) gir flere arbeidsstasjoner på nettverket simultan tilgang til nettverket. DHCP-klienter kan automatisk hente IP- og DNS-adresser fra ISP'en. DNS-proxy gir automatisk svar på DNS forespørsler
Nettverkskonfigurasjon:
- Windows-basert konfigurator for kjapp konfigurasjon
- Menystyrt brukergrensesnitt for lett nettverksstyring
- Lokal og fjernstyrt konsoll-styring
- TFTP (Trivial File Transfer Protocol) firmware upgradering, konfigurasjon-backup og restore
- DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) server gir automatisk IP-adresse (og -oppsett) til alle klienter som støtter DHCP-protokollen.
Sikkerhet:
- Pakkefiltrering for full kontroll over tilgang til og fra nettverket
Fysiske porter:
- En RJ-45 port for 10M Ethernet WAN tilkobling
- En RJ-45 port for 10M/100M Ethernet LAN tilkobling
- En DB-9 RS-232 port for lokal konfigurasjon og styring
Veiledende pris for boksen er 2788,- pluss moms, men den bør synke betraktelig så snart kabelmodem og DSL blir mer utbredt. Forhandlere er Telenor Telehuset og Komplett Data.