BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her er iPhone 6

To modeller bekreftet, norske priser klare.

De to nye iPhone 6-variantene.
De to nye iPhone 6-variantene. Bilde: Apple
9. sep. 2014 - 20:54

Som ventet, Apple annonserte to nye iPhone-modeller tirsdag kveld norsk tid.

Modellnavnene er iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Utseendemessig fremstår telefonene akkurat som ventet for de som har fulgt med på de mange lekkasjene. Likevel er det en del nytt å ta tak i.

To størrelser

De to skjermstørrelsene er 4,7 tommer og 5,5 tommer. Skjermene har fått en ny oppløsning som Apple kaller for «Retina HD», i praksis betyr det 1334x750- og 1920x1080-oppløsninger, avhengig av skjermstørrelse. Full HD for den store varianten, altså.

Skjermene er ellers av LCD-typen, og skal være «ion-forsterket». Apple sier at den store varianten har 185 prosent flere piksler enn dagens iPhone 5S.

Begge modellene er også en god del tynnere enn iPhone 5S. iPhone 6 er 6,9 mm tynn, mens 6 Plus er 7,1 mm tynn. 5S er 7,6 mm tynn.

Forbedret grensesnitt

iPhone 6 Plus får en ny landskapsmodus som på mange måter er lik måten man bruker en iPad på. Det vil si at applikasjonene tilpasser seg mer oversiktlig landskapsbruk. Den store varianten utnytter også skjermplassen på andre måter, for eksempel ved å vise små ansikter ved siden av eposter.

For å gjøre enhånds-bruk lettere, kan man dobbeltrykke på hjemknappen, noe som får hele skjermbildet til å bevege seg nedover, slik at man kan raskere nå toppen av skjermbildet.

Landskapsmodusen i iPhone 6 Plus. <i>Bilde: Apple</i>
Landskapsmodusen i iPhone 6 Plus. Bilde: Apple

Samtidig har Apple sørget for å plassere av/på-knappen på siden, slik at den også er lettere å nå.

Tredjepartsapplikasjoner som ikke er tilpasset iPhone 6 vil skaleres oppover, men det er fornuftig å anta at utviklere vil etter hvert begynne å tilpasse appene sine til de nye oppløsningene.

Raskere og bedre batteri

Det er selvsagt en del nytt på innsiden. Tradisjonen tro bygger iPhone 6 på en ny brikke, Apple A8. Den er 13 prosent mindre enn A7, fortsatt 64-bits, og skal være 20 prosent raskere. Grafikkdelen skal imidlertid være hele 50 prosent raskere.

Én interessant funksjon er såkalt «sustained performance», som betyr at A8 kan kjøre på full kraft uten å utvikle like mye varme som tidligere modeller.

Apple skryter også av utviklingsmotoren Metal, som lar utviklerne jobbe enda tettere mot maskinvaren. Metal vil først og fremst brukes med spill, og iPhone 6 vil uten tvil bety et merkbart visuelt hopp fra dagens smartmobiler.

Så mye større er de. <i>Bilde: Apple</i>
Så mye større er de. Bilde: Apple

Apple lover en batterilevetid som er minst like god, og gjerne bedre enn iPhone 5S. Den minste modellen, iPhone 6, skal ha 10 dagers standby, mens 6 Plus skal klare 16 dager.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

De nye modellene har en ny variant av «helseprosessoren», kalt M8, som skal kunne måle bevegelse enda bedre, kjenne igjen forskjell mellom for eksempel sykling og løping, pluss andre funksjoner. LTE-funksjonaliteten er også bedre, med 20 bånd, og det er støtte for 802.11 ac-standarden.

Kameraet har fremdeles 8 megapiksler, men har en helt ny sensor som muliggjør mye raskere autofokus, bedre panoramafunksjoner, raskere ansiktsgjenkjenning - og optisk bildestabilisering i iPhone 6 Plus. Opptak i sakte film kan nå gjøres i 240 bilder i sekundet, hvilket betyr enda tydeligere bilder. Selv frontkameraet er oppdatert, og vil la oss ta selfies i burst-modus.

En etterlengtet nyhet er at den maksimale lagringsplassen til begge modellene er nå 128 GB.

Begge modellene kommer i USA den 19. september, og skal slippes i 115 land innen utgangen av året. Norsk lansering følger tradisjonelt noen uker etter den amerikanske. iOS 8 slippes til nedlastning for eldre modeller den 17. september.

Så mye tynnere er de. <i>Bilde: Apple</i>
Så mye tynnere er de. Bilde: Apple

Klart for mobilbetaling

Som ventet introduserte Apple også sin vri på mobil betaling, kalt Apple Pay. Ja, iPhone 6 har NFC-brikke innebygget, og betalingen gjøres ved å holde telefonen inntil terminalen og berøre hjem-knappen med fingeravtrykk-leser.

Kredittkortene legges inn i Passbook-appen, og man kan bruke det samme kortet man har liggende i iTunes-kontoen. Apple påpeker selvfølgelig at prosessen er kryptert og sikker. Hvis mobilen skulle bli borte, kan man blokkere betalingsfunksjonen via Find my iPhone. Kortdata blir ikke lagret på telefonen, så man trenger ikke å sperre selve kortet om noe skjer med mobilen. Apple lagrer heller ingen data om hva du har kjøpt og når. Et stort antall butikk-kjeder i USA vil støtte Apple Pay, men det er nok for tidlig å si hvor utbredt funksjonaliteten vil bli i Norge.

Apple Pay vil også fungere i apper fra en rekke partnere. Det vil si at man vil kunne betale uten å måtte taste inn kortinformasjon eller CC-kode.

Vi avventer fremdeles nøyaktig informasjon om norsk lansering og pris, og kommer tilbake med det så snart som mulig.

Oppdatering: Nå har Apple bekreftet de norske prisene på iPhone 6.

iPhone 6 med 4,7 tommers skjerm vil koste 5,790 kroner for 16 GB, 6,690 kr for 64 GB og 7,590 kroner for 128 GB.

iPhone 6 Plus vil koste 6,690 kroner, 7,590 kroner og 8,490 kroner for de samme størrelsene. Man vil kunne bestille telefonene fra 26. september.

Apple lanserte også smartklokken Apple Watch, denne har vi dekket i en egen sak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.