Den undersjøiske fiberforbindelsen som strekker seg 9.000 kilometer mellom den amerikanske vestkysten og Japan er klar til bruk.
Kabelen har seks fiberpar med en oppgitt ytelse på 60 terabit per sekund.
Etter nærmere to års konstruksjon og utrulling ble «Faster»-prosjektet i går formelt erklært for ferdig. Driftstart er i dag.
– Kabelsystemet har tipp topp design og tilstrekkelig høy kapasitet for skytjenester, analyse og tingenes internett. Dette vil bidra til innovasjon og stimulere til vekst i den digitale økonomien på begge sider av Stillehavet, sier telekom-direktør Ooi Seng Keat i Singtel i en pressemelding.
Milliard-prosjekt
Et konsortium bestående av Google og fem asiatiske teleoperatører (China Mobile, China Telecom, japanske KDDI, Singtel fra Singapore og malaysiske Global Transit) har spleiset på kostnadene.
Da prosjektet ble kunngjort i august 2014 ble investeringen stipulert til 300 millioner dollar, om lag 2,5 milliarder kroner etter dagens valutakurs.
Faster-kabelen er den hittil raskeste internettforbindelsen over Stillehavet. Den mangedobler kapasiteten mellom USA og Asia, og gir raskere svartid enn tidligere.
Kabelstrekket følger omtrent samme ruten som Unity-forbindelsen som sto ferdig i 2010 med en oppgitt ytelse på 7,68 terabit per sekund.
Det er et tegn i tiden at også IT-giganter tar eierskap til omfattende infrastruktur for internett. Nylig ble Facebook og Microsoft enige om å bygge en transatlantisk fiberforbindelse mellom USA og Nord-Spania. Den skal få en kapasitet på 160 terabit per sekund.
Fiber-vyer også i Norge
Også i Norge er det planer om å investere store summer i en langtrekkende undersjøisk fiberkabel. Midgardsormen er prosjektet døpt. Går alt etter planen kan systemet, som vil strekke seg 7.500 kilometer mellom Mo i Rana og Virginia Beach i USA, være driftsklart i 2018.