Søndag kveld annonserte IBM at de kjøper opp Red Hat for 284 milliarder kroner. Oppkjøpet er historiens største for et programvare-selskap.
Kjøpesummen tilsvarer et femtedels norsk statsbudsjett. Oppkjøpet er også den suverent største overtakelsen i IBMs historie.
Til sammenligning betalte de rundt 30 milliarder kroner for Lotus i 1995, og 16,7 milliarder kroner for skyselskapet Softlayer i 2013.
Red hat er kanskje best kjent for sin Red Hat Linux, en variant av operativsystemet basert på åpen kildekode. I 2012 ble de det første selskapet basert på åpen kildekode, med en årlig omsetning over én milliard dollar.
Skal «ivareta arven»
For selv om de gir bort produktet sitt gratis, tjener de gode penger på å gi support til større selskaper som benytter seg av operativsystemet. I fjor hadde selskapet en omsetning på 25 milliarder kroner, ifølge Wired.
I en pressemelding skriver Red Hat at selskapet skal fortsette å operere som en «særegen enhet» i IBMs hybridsky-avdeling. Det heter også at IBM «skal ivareta Red Hats arv når det kommer til åpen kildekode»
«IBM og Red Hat skal gi en åpen tilnærming til skyen, og gi uslåelig sikkerhet- og portabilitet over flere skyløsninger» heter det videre.
Hybridsky
Et av ordene som går igjen i pressemeldingen er «hybridsky». Sammenslåingen skal gjøre IBM til verdens største leverandør innen dette. Hybridsky er et begrep som benyttes når et selskap benytter seg av flere skyløsninger samtidig i sin private sky. Les mer om dette hos Zdnet.
IBM har planer om å slå seg opp stort innen dette segmentet. De mener at 80 prosent av selskaper fremdeles ikke har beveget seg over til skyen, og at de blir holdt tilbake av at de må velge proprietære løsninger. Gjennom kjøpet av Red Hat, vil IBM altså gjøre det enklere å kombinere tjenester fra flere ulike leverandører, som Microsoft, Amazon og Google.
Andre store teknologioppkjøp
Hvis du trodde dette var det største IT-oppkjøpet noensinne, tar du feil. Den rekorden har Dell da de kjøpte EMC for 559 milliarder kroner i 2015. Samme året kjøpte halvlederprodusenten Avago rivalen Broadcom for 284 milliarder kroner.
- 2002: Compaq signerer en fusjonsavtale med HP verdt 200 milliarder kroner
- 2011: Google kjøper Motorola for 104 milliarder kroner
- 2014: Facebook kjøper WhatsApp for 159 milliarder kroner
- 2016: Microsoft kjøper LinkedIn for 217 milliarder kroner