For første gang i Norge har det falt dom i en sak mot personer som har piratkopiert programvare. De to personene har vært medlem av det såkalte Drink or die-nettverket som først ble rullet opp i USA.
De to Oslo-mennene, 28 og 29 år gamle, har i likhet med de andre medlemmene delt ut store mengder programvare fra hver sin FTP-server. Og det er for volumet og utdelingen de blir dømt til historisk strenge straffer.
Dommen lyder på 120 dagers betinget fengsel for begge tiltalte. Det er i utgangspunktet mye, men den store nyheten ligger i at den ene i tillegg må betale en erstatning på 120.000 kroner til programvareprodusentene, pluss saksomkostninger på 25.000 kroner.
Advokat og spesialist på IT-juss, Knut Glad i Arntzen de Besche, prosederte saken på vegne av programvareprodusentene.
- Vi er tilfreds med at retten klart tilbakeviser standardargumentet om at programvareprodusentene ikke lider tap på grunn av denne virksomheten. Piratbrukere har hittil hevdet at programvareselskapene ikke har lidd noe tap, for de ikke ville ha kjøpt programvaren de brukt gratis. Dette argumentet har retten avvist og ilagt erstatningsansvar, påpeker Glad overfor digi.no.
- Vi mener at dette er det samme som å snike med et fly og forsvare seg med at flyselskapet ikke har lidd tap fordi det var ledige seter uansett, mener Glad. Dette skjønner folk flest at ikke kan føre frem.
Det er programvareprodusentene Adobe, Autodesk, Bentley Systems, Macromedia, Microsoft og Symantec som er tilkjent erstatningsbeløpet.
De to ble dømt for å ha drevet servere i Drink or die-nettverket. Nettverket har sitt utspring i Russland og ble drevet over en IRC-kanal med nedlastninger av både programvare, dataspill og digitaliserte filmer. Den ene av de to skal ha vært sikkerhetssjef for nettverket.
Nettverket skal ha vært aktivt fra høsten 1998 til desember 2001. På serveren til den ene av de to lå det hele 12. 953 filer.
Dommen inneholder også en viktig prinsipiell avklaring i forbindelse med ulovlig kopiering av programvare, mener BSA.
-Dette er prinsipielt viktig, fordi det betyr at enhver ulovlig nedlasting av programvare ikke bare er ulovlig i følge åndsverksloven, men også utløser erstatningsplikt overfor programvareprodusentene - uavhengig av behovet for programvaren, sier leder for Business Software Alliance (BSA), Eilert Hanoa.
-