LINUX

«Hobbyprosjektet» Linux er 25 år

Brukes i dag av milliarder.

Linux-skaper Linus Torvalds under LinuxCon North America 2016.
Linux-skaper Linus Torvalds under LinuxCon North America 2016. Bilde: The Linux Foundation (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. aug. 2016 - 11:58

Den 25. august 1991 publiserte den daværende studenten Linus Benedict Torvalds en kunngjøring som i ettertiden har satt enorme spor etter seg. Dette skjedde i nyhetsgruppen comp.os.minix, som tidlige internettbrukere stort sett benyttet til å diskutere det Unix-lignende operativsystemet Minix

I kunngjøringen skrev Torvalds at han siden april samme år hadde jobbet med et fritt operativsystem for 386-baserte AT-kloner, altså IBM-kompatible pc-er.

– Bare en hobby. Det vil ikke bli stort og profesjonelt som GNU, skrev Torvalds for 25 år siden. 

Dette utgjorde den offisielle starten på Linux, et programvareprodukt som i ettertid har blitt langt mer kjent enn det betydelig eldre GNU-prosjektet, som Torvalds viste til i kunngjøringen. Dette til tross for at Linux, som egentlig bare er en operativsystemkjerne, og operativsystemverktøyene til GNU, gjerne kombineres for å danne et GNU/Linux-operativsystem.

Dette er grunnlaget for distribusjoner som Ubuntu, Suse og Red Hat Enterprise Linux. Linux-kjernen alene er ikke nok. 

Det som skjedde i de neste 15 årene, er oppsummert i denne artikkelen.

Enorm vekst

Siden da har Linux-baserte operativsystemer gått fra å være mye brukt, til å bli dominerende. Selv om mange tenker på «Linux» som et alternativt operativsystem for pc-er – slik det var fra starten av, er dette kanskje det av de aktuelle områdene hvor Linux-baserte operativsystemer har gjort seg minst gjeldende.

Linux-baserte operativsystemer brukes alt fra knøttedatamaskiner som Raspberry Pie til superdatamaskiner. Svært mye av teknologien som danner grunnlaget for internett.

Ifølge en pressemelding som Suse kom med i dag, er det Linux-baserte operativsystemer bak mer enn 95 prosent av de 1 million største nettstedene i verden. 

Men også i hjemmet er det mange som har Linux-baserte enheter. For eksempel er operativsystemet i bredbåndsrutere ofte Linux-basert.

Likevel det nok Android som i størst grad har bidratt til å øke bruken av Linux-kjernen, ikke minst de fem siste årene. I 2011 var det blitt solgt drøyt 130 millioner Android-baserte enheter. I september i fjor kunngjorde Google at det fantes 1,4 milliarder Android-enheter som ble brukt minst en gang i måneden.

Bare i forrige kvartal ble det ifølge Gartner solgt nesten 300 millioner nye Android-smartmobiler. I tillegg kommer en rekke andre typer enheter, inkludert nettbrett, smartklokker og tv-er. 

Profesjonelt prosjekt

Det opprinnelige hobbyprosjektet til Torvalds er i dag alt annet enn et hobbyprosjekt. Ifølge Linux.com fortalte Torvalds i går at Linux-kjernen nå støtter mer enn 80 ulike arkitekturer. Mer enn 5000 utviklere fra rundt 500 ulike selskaper har de siste 15 månedene bidratt til å videreutvikle kjernen, som nå består av 22 millioner kodelinjer. I gjennomsnitt legges det til 4600 kodelinjer hver dag.

– Åpen kildekode er ikke lenger bare for teknologi-geeker som var ute etter et fritt alternativ til proprietær programvare. I stedet har åpen kildekode blitt bredt akseptert av virksomheter som en sikker og kostnadseffektiv måte til å møte teknologikravene i den digitale alderen, sier Matthew Lee, regionssjef for Suse Africa, i en pressemelding.

Torvalds selv er i dag ansatt i The Linux Foundation. Selv om han ikke i særlig grad bidrar med ny kode til Linux-kjernen lenger, har han fortsatt det siste ordet når det gjelder hvilken ny kode som skal inkluderes i kjernen. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.