AVTALER & KONTRAKTER

Hodeflukt etter Qt-oppkjøp

Mange ansatte ble ikke med videre.

Qt er nå heleid av finske Digia. En rekke utviklere ble ikke med videre etter at Nokia kvittet seg med selskapet og teknologien.
Qt er nå heleid av finske Digia. En rekke utviklere ble ikke med videre etter at Nokia kvittet seg med selskapet og teknologien. Bilde: David Stone / Nokia
18. sep. 2012 - 16:40

Nokia varslet i forrige måned at de selger ut resten av Qt til det finske IT-selskapet Digia.

For en ukjent sum kjøpte de ut all teknologi, inkludert det opprinnelig norskutviklede rammeverket som ble skapt av gamle Trolltech, alle tilhørende rettigheter og de ansatte.

Kompetanseflukt

Oppkjøpet er nå fullført kunne Digia melde i en pressemelding tirsdag ettermiddag. Men det viser seg at mye av ekspertisen ikke ble med over.

Hele 36 personer, deriblant en gode del erfarne Qt-utviklere og ingeniører, har takket nei til å bli med videre på reisen. Opprinnelig var planen å overta en kontingent på 125 hoder, i all hovedsak utviklere – majoriteten fra hovedkontoret i Oslo.

Dette poenget er helt fraværende i pressemeldingen.

- Det stemmer at 125 personer skulle overføres som del av oppkjøpet, men 36 stykker har bestemt seg for å ikke ta imot tilbudet om ny jobb. De har sluttet, skriver Digias markedsdirektør Katherine Barrios i en e-post til digi.no.

Kompetansen som Qt-staben har opparbeidet seg skal ha vært ettertraktet i markedet. Etter lengre tids usikkerhet knyttet til den videre framtiden i Nokia, og allerede før det endelige salget ble kunngjort, har flere derfor valgt å bytte beite.

Etter det digi.no erfarer har blant annet én begynt i Wikimedia, selskapet bak det frie oppslagsverket Wikipedia. En annen skal ha takket ja til arbeid for Telenors videostrømmetjeneste Comoyo.

Dugnad før helgen

Digia beholder Oslo-kontoret i Nydalen der også Nokia holder til, men selskapene er nå adskilt i hver sin etasje.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Nye skilt og logoer er allerede på plass, og de ansatte skal ha bidratt til å flyttet virksomheten på dugnad fredag i forrige uke.

Ny horisont

Da Nokia kjøpte Qt for rundt 850 millioner kroner i 2008 var planen å gjøre kryssplattform-rammeverket sentralt i satsingen på mobilselskapets produkter. Les: Nokia åpner ny horisont ved å kjøpe Trolltech.

Nokia så den gangen frem til at både de selv og uavhengige utviklere raskere ville kunne ferdigstille applikasjoner som virker over nettet. Kjøpet av den norske teknologien skulle spille en avgjørende rolle i Nokias framtid, men slik gikk det altså ikke.

Planen og Qt-teknologien ble forkastet da Nokia bestemte seg for å satse hele framtiden sin på Microsofts Windows Phone-plattform i stedet.

Lever videre

Qt-rammeverket har en enorm utbredelse langt utover de nevnte mobile løsningene. Ifølge Digia benyttes rammeverket av rundt en halv million utviklere på en mengde ulike plattformer.

Digia har lovet å «puste nytt liv» i plattformen. Særlig skal det merkes med utvikling av støtte for dagens to mest populære mobile operativsystemer, iOS og Android.

Hovedarkitekten og ansvarlig for Qt-prosjektet, Lars Knoll, har følgende å si i pressemeldingen fra Digia som gikk ut tirsdag:

- Jeg ser fram til et nytt og spennende kapittel for Qt sammen med Digia. Qt 5 beta ble lansert midt i oppkjøpsprosessen og vi jobber nå for fullt med den endelige versjonen som skal komme i løpet av de neste månedene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.