Digi.no varslet i forrige uke at det var duket for en nedbemanning på opptil 30 000 i HP.
I går, samtidig med kvartalstallene, kunngjorde HP-sjef Meg Whitman et «mangeårig produktivitetsinitiativ» for å berge selskapet. Årsutgiftene skal reduseres med 3,0 til 3,5 milliarder dollar. 27 000 ansatte, tilsvarende 8 prosent av staben på nesten 350 000, må forlate HP.
Kvartalstallene – for kvartalet fram til 30. april, regnskapsårets andre – gjenspeiler HPs kritiske situasjon. Sammenliknet med samme kvartal i fjor faller omsetning med 3 prosent til 30,7 milliarder dollar. Nettoresultatet raser med 31 prosent til 1,6 milliarder dollar. Pc-omsetningen er flat, og leveransene av bærbare er ned 6 prosent. Omsetningen av tjenester er ned 1 prosent. Omsetningen av skrivere og rekvisita er 10 prosent. Omsetningen av servere, lagring og nettverk er ned 6 prosent. Det eneste lyspunktet er programvare, HPs minste avdeling, som øker med 22 prosent til 970 millioner dollar. Økningen gjenspeiler at Autonomy ikke var del av HP for et år siden.
Kvartalsregnskapet er publisert på HPs investorsider. Kvartalet er HPs tredje strake med negativ utvikling.
Nedbemanningen skal gjennomføres innen utgangen av regnskapsåret 2014, det vil si innen 31. oktober 2014.
Pressekontakt Jan Ove Erstad i HP Norge sier det ikke er mulig å si noe om hvordan kuttene vil slå ut i Norge. I meldingen fra HP sentralt heter det at det vil bli fremmet tilbud om tidlig pensjonering og sluttpakker, og at omfanget av oppsigelsene avhenger av hvor mange som slutter frivillig.
Produktivitetsinitiativet omfatter en rekke andre tiltak for å kutte kostnader, innen forsyningskjede, produktutvalg, rasjonalisering av teknologiplattformer, forenklet lanseringsstrategi og forbedring av forretningsprosesser.
Whitman sier det dreier seg om å «fjerne kompleksitet fra forretningen».
– Noen av tiltakene er vanskelige fordi det dreier seg om tap av arbeidsplasser. Men det hele er påkrevet for å bedre driften og holde selskapet i god helse på lengre sikt. Vi tar sikte på å gjøre det mulig for HP å utvide sin globale lederskap og levere størst mulig verdi til kunder og aksjonærer, sier toppsjefen.
Gevinsten fra spareprogrammet skal investeres med tanke på å fremme alle HPs forretningsområder, heter det.
Innen pc-er og skrivere skal det satses på fornyelse og differensiering, og det skal bli enklere for alle typer kunder å kjøpe fra HP. Det skal satses stort på nettskytjenester, samt innen sikkerhet og analyse, blant annet av «big data». Innen programvare skal det satses på raskere utvikling av infrastrukturløsninger, og funksjonalitet fra oppkjøp som Autonomy og Vertica skal komme hele programvareporteføljen til gode, heter det. Tilsvarende tanker om mer intens forskning, utvikling og fornyelse gjøres rundt servere, lagring og nettverk. «Converged infrastructure» står fortsatt sentralt i HPs strategi.
Et oppsiktsvekkende tiltak er at Autonomy-avdelingen får ny ledelse. Autonomy-gründer Mike Lynch forlater HP, og erstattes av Bill Veghte, HPs sjefsstrateg og ansvarlig for HP Software. Veghte trer i funksjon umiddelbart. Lynch skal ut etter en «overgangsperiode».
HP kjøpte Autonomy i august i fjor, for over 10 milliarder dollar. Meningen var at Autonomy, som omfatter teknologi for søk, analyse og automatisering, skulle bidra til kraftig vekst for HPs programvareavdeling, og at funksjonalitet fra Autonomy-produktene skulle komme HPs øvrige portefølje til gode.
Ikke noe av dette ser ut til å ha skjedd. I HPs regnskap heter det at lisensinntektene fra Autonomy har «falt betraktelig».
– Veghte er en erfaren leder innen programvare. Han vil bidra til å utvikle de riktige prosessene og disiplin for å skalere Autonomy og innfri forventningene, heter det i kvartalsmeldingen.
Børsen reagert positivt da kvartalstallene og nedbemanningen ble kjent etter børsens stengetid: Etter å ha falt enda 3,2 prosent fra sluttnotering tirsdag kveld, fikk aksjen et lite løft, fra 21,08 dollar til 22,99 dollar.
Tre av verdens største pc-leverandører har levert kvartalsregnskap de siste dagene. I likhet med HP gikk også Dell på en smell. Den kinesiske leverandøren Lenovo opplever derimot kraftig vekst.