KARRIERE

HP foretar nye brutale kutt

Samlet mister inntil 85.000 jobbene sine. Men i HP Norge går de mot strømmen.

16. sep. 2015 - 10:50

Meg Whitman HP
Meg Whitman Bilde: Pressefoto
Ytterligere et sted mellom 25.000 og 30.000 vil miste jobbene sine i HPs Enterprise-del alene. Dette skjer for å omstille virksomheten etter svakere etterspørsel, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De siste nedskjæringene er del av en plan om å redusere de årlige kostnadene med 2,7 milliarder dollar. HPs toppsjef Meg Whitman bekreftet dette i går.

Kuttene kommer i tillegg til de 55.000 ansatte som IT-giganten allerede i fjor varslet må gå som ledd i den pågående oppstykkingen av selskapet.

Samlet vil dermed inntil 85.000 miste jobbene i forbindelse med at Hewlett-Packard deles opp i to nye børsnoterte selskaper.

Mer om HPs oppstykking: 300.000 ansatte og 50.000 servere skal fordeles

Fisjonen

Whitman signaliserte i går at HP med dette nærmer seg en endelig avslutning på perioden med brutale nedskjæringer.

Det var i fjor at Hewlett-Packard bestemte seg for å dele seg i to nye børsnoterte selskaper. Hver av dem vil ha en årlig omsetning på 50 milliarder i året.

HP Enterprise er halvdelen som forsetter med produkter for datarom, programvare og tjenester til bedriftsmarkedet, mens konsumentproduktene som pc-er, skrivere og toner/blekk legges til HP Inc.

Staben i HP nådde en topp med rundt 350.000 ansatte for fire år siden, etter oppkjøpet av det gigantiske IT-tjenesteselskapet EDS, som de har brukt flere år på å integrere. Det sist kjente tallet fra i fjor er at HP hadde 300.000 medarbeidere verden over.

Ingen kutt i Norge

HPs tidligere norgessjef Hans-Henrik Merckoll, nå administrerende direktør i HP Enterprise i Norge, har gode lokale nyheter når digi.no ringer onsdag morgen.

Ingen norske stillinger skal bli berørt av kuttene.

- Vi nedbemanner ingen som følge av splitten. Det er et veldig viktig signal. Heller øker vi netto-antallet. Det er fordi vi gjør det innmari bra om dagen, sier Merckoll.

Hans-Henrik Merckoll er HP Norges nye toppsjef.
Hans-Henrik Merckoll kan fryde seg over gode tider i Norge, der ingen må gå. Her til lands gjør HP det bra, særlig innen enterprise. Bilde: unknown
Enterprise-delen i Norge hadde 30 prosent omsetningsvekst i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor, så utviklingen er veldig positiv, opplyser han.

- Det går spesialt bra innenfor enterprise group. Alt innen lagring, nettverk og servere med tilhørende tjenester. Der har vi altså 30 prosent vekst år over år i kvartalet som ble avsluttet 31. juli. Vi kommer også til å øke den veksttakten i inneværende kvartal, sier en tydelig fornøyd Merckoll til digi.no.

HP hadde 325 ansatte i Norge i fjor. Etter splitten 1. september i år ble det dannet to nye virksomheter.

HP Norge AS under ledelse av Verner Hølleland er det som tilsvarer HP Inc. Han vil lede en organisasjon som teller rundt 60 ansatte, som selger produkter som pc-er og skrivere.

Hewlett-Packard Norge AS er navnet på bedriften som dekker enterprise. Dette er også den klart største delen. Virksomheten under ledelse av Merckoll har om lag 250 ansatte.

- Splitten har gått fantastisk bra, understreker han. – I Norge skjedde dette 1. september. Dette vil først bli synlig fra 1. november. Da vil vi fremstå som to forskjellige selskaper.

Grønn profil

HPs tradisjonelle blå/svarte logo beholdes av selskapet som omfatter pc og print, mens den ny profilen med en grønn firkant er valgt for enteprise-selskapet.

Ta en sniktitt her: HPs nye profil avslørt

- Det er riktig. Vi kommer med den nye grønne forkledningen med nytt brand og logo. Det kommer vi til å markere oss ganske kraftig med fra 1. november, forteller Hans-Henrik Merckoll.

De to nye selskapene skal fortsatt dele lokaler i bygget på Fornebu, som før.

- HP ble for tunge. Dette er nøvending

- Selv om det går bra med HP i Norge, og ingen mister jobbene her, så kjenner du vel på følelsen av å måtte ta farvel med så mange titalls tusener av ansatte globalt, Merckoll?

- Det er klart det aldri er hyggelig å miste gode kolleger, men dette er helt nødvendig for HP totalt sett, og noe vi må gjøre for å bli lettere til bens. Vi er blitt for prosesstunge. Dette gjør oss i stand til å gå raskere ut. Det blir enklere å tilpasse oss omstillinger og endringer i markedet, lyder svaret hans.

- Hva skjer med HP Labs og selskapets investeringer innen forskning og utvikling?

- Det er helt klart et uttalt mål at innovasjonstakten bare skal fortsette å øke. Det er essensielt for begge selskapene, sier Hans-Henrik Merckoll.

Oppdelingen av IT-giganten skjer drøyt 75 år etter at selskapet ble startet av Bill Hewlett og Dave Packard. Deres oppstart i en garasje i Palo Alto startet på mange måter tidsregningen med teknologieventyret vi i dag kjenner som Silicon Valley.

Et tilbakeblikk: HP kjøpte den historiske garasjen tilbake i 2000

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.