Det har stormet rundt Hewlett-Packard de siste månedene. Selskapets toppsjef Leo Apotheker fikk sparken i forrige uke, kort tid etter at han kjøpte det britiske programvareselskapet Autonomy for over 11 milliarder dollar, vurderte å selge PC-divisjonen samt kuttet nettbrettsatsningen. I stedet ble styremedlem Meg Whitman hentet inn som ny toppsjef.
Wall Street Journal melder torsdag at selskapets styre nå er redd for å bli utsatt for aktivistiske investorer. Dette er aktører, gjerne oppkjøpsfond, som akkumulerer opp en stor aksjepost i selskapet, bruker dette til å få posisjoner i styret og derifra endre ledelse og strategi.
Frykten for HPs sittende styre er at noen skal komme inn og slakte selskapet: bryte opp avdelingene og selge selskapet stykkevis og delt til konkurrenter eller andre høystbydende.
For å unngå dette har investeringsbanken Goldman Sachs blitt engasjert for å komme med strategiske råd og sette opp et forsvarsverk mot, for det sittende styret, fiendtlige bud og investorer. Dette kan blant annet være å etablere såkalte “poison pills,” aksjonæravtaler som vil gjøre det dyrere og vanskeligere å overta kontrollen i selskapet.
Det er ingen tvil om at HP er i søkelyset for en del aktivistiske investorer. Markedet har stemplet selskapets strategi som vinglete, de har hatt hyppige lederskifter og aksjekursen er som følge av dette svært lav.
Samtidig har HP en dominerende posisjon i en rekke sektorer: De er den største innen markedet for servere, de er størst i verden på PCer og har dominerende posisjoner innen skrivere og en rekke andre områder. Det kan med andre ord være store verdier som kan synliggjøres ved en oppsplitting av selskapet.
Les også:
- [05.10.2011] Vil hun kutte ut PC-en?
- [04.10.2011] Milliardoppkjøp i boks
- [30.09.2011] IBM mer verd enn Microsoft
- [23.09.2011] Omstridt kvinne tar over HP
- [06.09.2011] Kundene rømmer HP
- [19.08.2011] HP vil slutte med pc-er
- [19.08.2011] Kjøper seg ut av lavmargin