Finansmedier har de siste dagene diskutert en artikkel som New York Post publiserte sist fredag, og som peker på at HPs kjøp av Autonomy kan gjøre HP til objekt for et fiendtlig oppkjøp fra Oracle: Autonomy buy could make HP an Oracle takeover target.
Artikkelen peker på at kursfallet på 20 prosent etter kunngjøringene torsdag 18. august gjør HP sårbar. Samtidig med kjøpet av Autonomy for rundt 10 milliarder dollar, fortalte HP at de legger ned all satsing på webOS-baserte nettbrett og mobiltelefoner, og antakelig vil avhende både webOS og hele pc-divisjonen.
Les også:
- [22.09.2011] Full krise i HP
- [21.09.2011] webOS på slaktebenken
- [13.09.2011] HP sliter med milliardkjøp
- [06.09.2011] Kundene rømmer HP
- [22.08.2011] HP vurderte flere oppkjøp
- [22.08.2011] HP anbefales å kjøpe SAP
- [19.08.2011] HP dreper webOS
- [19.08.2011] HP vil slutte med pc-er
- [19.08.2011] Kjøper seg ut av lavmargin
Kursfallet fredag reduserte HPs markedsverdi med over 12 milliarder dollar. Mandag økte kursen med 3,6 prosent, til 24,45 dollar. 10. februar i år ble HP-aksjen notert til 49,39 dollar. Tall fra Yahoo viser at HP har en markedsverdi på 50,7 milliarder dollar, hvorav 12,7 milliarder dollar er likvider.
Artikkelen peker videre på at det er en gjengs oppfatning av HP har overbetalt for Autonomy: HP var ikke alene om å ville overta selskapet, men budrivalen skal ikke ha vært villig til å betale mer enn 5 milliarder dollar.
En anonym kilde sier til avisa at dersom HPs aksjekurs ikke tar seg opp igjen, står Oracle klar til å fremsette et bud på HP. Oracle har, som kjent, HPs tidligere toppsjef Mark Hurd som visepresident. HPs erklærte ønske om å kvitte seg med pc-avdelingen øker sannsynligheten for at Oracle vil gripe anledningen.
En annen kilde sier at Oracle ikke vil komme med noe utspill med det første, men heller vente til HPs skriveravdeling påvirkes negativt av bortfallet av pc-avdelingen. Ifølge dette resonnementet er skriveravdelingen avhengig av pc-avdelingen for en betydelig del av sin omsetning.
Muligheten for at Oracle fremmer et fiendtlig bud på HP diskuteres i Forbes: Thinking The Unthinkable: Is Oracle Considering Buying HP?
Forbes tror tanken likner mer på en spekulasjon enn på ekte innsidekunnskap. Artikkelen peker på det dyptgripende fiendskapet mellom HP og Oracle, ikke bare som følge av Hurd-saken. HPs styreformann er Ray Lane, tidligere misfornøyd nestkommanderende til Oracle-sjef Larry Ellison. HP er ellers oppgitt over at Oracle i våres ensidig kunngjorde at de kutter all utvikling for HPs kraftprosessor Itanium, et utspill som også innebærer at HP er i beit for en database å tilby sine lojale kunder.
Argumentene mot at Oracle byr på HP underbygges med tall.
HP har en markedsverdi på over 50 milliarder dollar. Oracle har likvide reserver på 29 milliarder dollar. Anta at avhendingen av HPs pc-divisjon henter inn 10 milliarder dollar. Det er fortsatt et godt stykke igjen. Og hvordan vil en fusjon av denne størrelsen påvirke Oracles egne marginer, gitt at myndighetene ikke kommer med altfor plagsomme antitrustinnvendinger?
Forbes siterer Wells Fargo-analytiker Jayson Maynard som har sirkulert et notat om et mulig Oracle-bud på HP. Han tror Oracle har mye å tjene på å sikre seg HPs virksomhet i storbedriftsmarkedet, der selskapet har sin styrke i både maskin- og programvare, og kunne gjort Oracle langt mer konkurransedyktig i forhold til IBM.
Maynard mener sannsynligheten for at Oracle får det til, er svært liten. HP vil kjempe mot med nebb og klør, og prosessen vil kunne vare i opptil et par år.
Maynard uttrykker sitt syn også i Bloomberg-artikkelen HP Breakup Looms With Cheapest Tech Valuation. Han og andre analytikere legger vekt på at HPs nåværende lave markedsverdi øker sannsynligheten for en prosess der HP deles opp. Gitt at andre overtar pc-avdelingen, ser de for seg at serveravdelingen går til Oracle mens skriveravdelingen selges for seg.
Michael Mullaney i investeringsselskapet Fiduciary Trust – de har en portefølje på 9,5 milliarder dollar – sier til Forbes at HPs lave verdi virker uhyre tiltrekkende, og at det antakelig vil være regningssvarende for noen å slå til for så å dele opp HP og selge videre. Han har inntrykk av at HP framstår som et skip uten styring.
Premisset for at det er billig å kjøpe HP, bygger på betraktninger rundt forholdet mellom HPs markedsverdi og selskapets faktiske inntjening: 50,71 milliarder dollar delt på siste års nettoresultat på 9,22 milliarder dollar gir forholdstallet 5,5. Det er på høyde med andre IT-selskaper i trøbbel, for eksempel RIM. For Oracle er forholdet mellom markedsverdi og netto årsresultat over 14,8. IBM har 12,4, Apple har 14,0.