I sommer ble det kjent at Ateas danske direktør og tidligere sjefer, som forlot selskapet for å starte konkurrenten 3A-IT, er blant 13 personer som er siktet i Danmarks største korrupsjonssak i nyere tid.
Saken dreier seg om angivelig bestikkelse av to tidligere ansatte i Sjælland fylke, som skal ha røpet fortrolig anbudsinformasjon om en lukrativ IT-kontrakt. Et sentralt punkt er en påspandert luksusreise til Dubai i hundretusenkronersklassen.
Les også: En dom kan blokkere Atea fra kontrakter i hele Europa
HP i Las Vegas
Ledelsen i Sjælland fylke bekrefter nå at politiet også undersøker omstendighetene rundt en rekke andre turer arrangert av Hewlett-Packard. Det skriver Berlingske.
Det dreier seg om i alt seks USA-reiser, fem av dem til større kundekonferanser HP arrangerte i Las Vegas. Ansatte fra fylkets IT-avdeling deltok på disse i årene 2010 – 2014.
Avisen har bedt Region Sjælland om å redegjøre for hvem som betalte for gildet. Svaret er som følger.
- Utgangspunktet er at regionen dekker samtlige utgifter for de ansatte, herunder konferanseavgift, transport, hotellopphold, måltider og så videre. I hvilken grad andre har dekket noen av disse utgiftene er under politietterforskning. Det kan vi derfor ikke kommentere nærmere.
Les også: Ateas norske konsernsjef tar ekstrem avstand fra korrupsjonssaken
Smørekonto
Tidligere har det kommet frem at Atea i Danmark skal ha benyttet egen intern smørekonto, angivelig for å sikre IT-kontrakter ved å betale reiser og hotell for Sjælland-ansatte.
Ateas danske direktør Morten Felding, en av de siktede i saken, forklarte i juni at kontoen har vært brukt til ulike kreative formål.
Feldig har hevdet at han tok umiddelbare grep for å rydde opp da han ble kjent med forholdene, men er selv siktet for å ha reagert for sent.
– Når [Region Sjælland] skulle på konferanse – det kunne være Hewlett-Packard i Las Vegas eller noe annet – så kunne medarbeiderne fly på business class-billetter og bo på femstjerners hoteller, sa Felding.
HP gransker
Hewlett-Packard har nå startet en egen intern granskning for å avdekke om de har gjort noe galt.
Det bekrefter selskapets mediekontakt for Europa, Midtøsten og Afrika, Clare Loxley i en uttalelse gitt til Berlingske.
- HP har forpliktet seg til å overholde de høyeste standarder for forretningsførsel, og det forventes at alle våre ansatte etterlever disse standardene. Selskapet tar alle påstander om eventuelle brudd på disse svært alvorlig. Derfor gjennomfører vi nå grundige undersøkelser, sier hun.
Skjedd før
Det er imidlertid ikke første gang den amerikanske IT-giganten er blitt beskyldt for bestikkelser. Senest våren 2014 sa HP seg skyldig i omfattende korrupsjon i en rekke land. Saken ble lagt død etter at de inngikk et forlik.
Les saken: HP tatt for korrupsjon i en rekke land