BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP vurderer servere basert på ARM

Ser for seg mulig generasjonsskifte i datasentraler, som da x86 slo ut Risc.

På GigaOM TV i våres fortalte markedssjef Karl Freund i Calxeda at de hadde fem store partnere med kjente merkevarer. I forrige uke ble det kjent at HP er en av dem.
På GigaOM TV i våres fortalte markedssjef Karl Freund i Calxeda at de hadde fem store partnere med kjente merkevarer. I forrige uke ble det kjent at HP er en av dem.
1. nov. 2011 - 15:09

I forrige uke meldte både Wall Street Journal og Bloomberg at HP har inngått et partnerskap med Calxeda, et selskap etablert i 2008 som ser for seg at ARM-prosessorer kan danne grunnlaget for en ny serverarkitektur, der ytelse per watt og per fysisk volum ganges med en faktor på 10.

Begge artiklene siterer anonyme tips. Verken HP eller Calxeda har villet kommentere det påståtte samarbeidet. De anonyme kildene sier Calxeda også er i samtaler med andre serverleverandører.

Målgruppen for produkter fra et eventuelt samarbeid mellom HP og Calxeda er organisasjoner og bedrifter med store datasentraler.

Kildene sier HP og Calxeda arbeider med en prototyp og tiltak som skal kunne overbevise potensielle kunder om at den nye arkitekturen har noe for seg. Ifølge Wired har Calxeda tillyst en pressekonferanse i Palo Alto i kveld, norsk tid, med ikke-spesifiserte partnere og programvareleverandører.

Calxeda er finansiert med til sammen 48 millioner dollar. Blant investorene er ARM, Advanced Technology Investment Co. (investeringsselskapet til myndighetene i Abu Dhabi) og Highland Capital Partners.

Materiale publisert av Calxeda tyder på at det første produktet deres vil være en Linux-basert rackserver i 2U høyde, med 120 firekjernede ARM-baserte prosessorer. Hver prosessor skal nøye seg med 5 watt, og hele 2U-enheten skal kreve 600 watt. Ytelsen skal tilsvare en 40U-rack av vanlige x86-servere.

Slik illustrerer Calxeda fordelene med en ny ARM-basert serverarkitektur, med bedre balanse mellom beregning, minne, nettverk og lagring. 2U-enheten nederst til høyre består av 120 noder, hver med en firekjernet ARM-prosessor.
Slik illustrerer Calxeda fordelene med en ny ARM-basert serverarkitektur, med bedre balanse mellom beregning, minne, nettverk og lagring. 2U-enheten nederst til høyre består av 120 noder, hver med en firekjernet ARM-prosessor.

Calxeda beskriver hvordan de arbeider med et eget «system on a chip» (SOC) med utgangspunkt i ARM-arkitekturen. I tillegg til en firekjernet prosessor, omfatter brikken minne og internt nettverk, beskrevet som «inter-node fabric». Antakelig vil disse SOC-ene kunne koples direkte til hverandre for å danne servere med tilstrekkelig ytelse.

2U-enheten skal kunne leveres i første halvår 2012. Den skal demonstrere en arkitektur med utstrakt skalerbarhet.

Calxeda ser også for seg en ny type anvendelse for denne arkitekturen der den grunnleggende noden nøyer seg med 5 watt: Solcelle-drevne enheter i krevende fysiske miljøer.

– Tanken om en server med en mer balansert tilnærming til beregning, minne, nettverk og lagring er spesielt tiltrekkende for arbeidsoppgaver som skalerer utover, og som typisk ikke er i stand til å utnytte ytelsen til dagens standardprosessorer, skriver Calxeda.

De peker på Big Data-anvendelser og programmeringsmodeller som Apache Hadoop, distribuert cache og NoSQL-databaser som ideelle kandidater.

– I stedet for å øke utnyttelsesgraden til kraftige prosessorer gjennom dyr virtualisering og stadig mer minne, vil Calxedas tilnærming levere et skalerbart system med tilstrekkelig prosesseringskraft, men med radikalt bedre effektivitet.

Det ligger åpenbart en proprietær klyngeteknologi i bunn i det Calxeda har utviklet. Det gis ingen flere detaljer på nettstedet, der utviklersidene er «under utvikling» og der det mest slående er 21 utlyste stillinger, med kompetansekrav innen alt fra Linux-kjerne og nettsky til SOC og «Server interconnect».

Det er selvfølgelig ikke grunnlag for å spå hvordan dette vil utvikle seg. Men det er en interessant tanke at noen i dag arbeider med å bygge kraftig maskineri basert på prosessorer for mobiltelefoner. For 25 år siden var tanker om å bygge kraftig maskineri basert på pc-prosessorer tilsvarende oppsiktsvekkende. Og de fikk jo rett.

Digi.no har så vidt vært innom Calxeda tidligere, i en artikkel om hvordan Intel forberedte seg på konkurranse fra ARM ved å utvikle Atom-baserte «mikroservere».

    Les også:

HP er ikke alene blant de store om å tenke seg ARM-baserte servere.

Eweek viser til et intervju de gjorde i sommer med Forrest Norrod, leder for datasentralenheten i Dell. Norrod fortalte da at Dell som regel har testsystemer basert på ikke-x86-prosessorer på gang i sine laboratorier. Hensikten er stå parat til å imøtekomme et stadig økende krav til mer energieffektive servere.

I forhold til ARM sier Norrod at han for et år siden var helt sikker på at denne prosessoren var på vei inn i datasentralene. Nå er han ikke like overbevist. Han viser til at det ser ut til å ta mye lenger tid enn ventet å få på plass programvare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.