HP har lansert det de kaller «verdens første mini arbeidsstasjon». Den bittelille maskinen HP Z2 Mini er beregnet på brukere som jobber med blant annet CAD og andre dataintensive oppgaver.
Selve maskinen har et fotavtrykk på beskjedne 21,5 x 21,5 centimeter og er bare 5,8 centimeter tykk – eller «lavere enn en kopp espresso», som HP selv sier. Den er ikke like liten som de aller minste mini-PC-ene på markedet, men bittelitt større enn en Mac Mini. Til gjengjeld er den utstyrt med temmelig kraftig maskinvare til mini-PC å være.
(Artikkelen fortsetter under)
På innsiden finner du nemlig en Intel Xeon-prosessor av nyeste modell, samt grafikkløsningen Nvidia Quadro Mobile M620. Maskinen kan utstyres med HP Z Turbo Drive på opptil 1,5 TB, som er en høyytelses SSD spesielt laget for HPs arbeidsstasjoner – og basert på M.2-standarden. Det er ellers mulig å få maskinen med andre konfigurasjoner, for eksempel en Core i5 eller i7-prosessor.
Støtte for seks skjermer
Det er to varianter av Z2 Mini – en Entry-modell og en Performance-modell. Førstnevnte er utstyrt med 3 DisplayPort-utganger, mens Performance-modellen har 4 DisplayPort-utganger. Ved å kombinere både Intel HD Graphics og Nvidia Quadro er det mulig å koble til inntil seks skjermer.
Størrelsen på maskinen gjør det for øvrig mulig å montere den på baksiden av en skjerm, om man ikke ønsker å ha den på skrivebordet. Ifølge HP skal maskinen være stillegående, siden det er lagt spesiell vekt på å utvikle et spesielt vifte- og kjølesystem for maskinen.
Du får med programvaren HP Remote Graphics Software, som er en programvare for fjernstyring og samarbeid, slik at flere personer skal kunne jobbe sammen om design selv om de sitter på hver sin kant av verden.
Arbeidsstasjonen ventes å bli tilgjengelig i Norge rundt nyttår til en pris som starter på rundt 8000 kroner pluss merverdiavgift. Vi tipper Performance-modellen med alt utstyr og kraftigste prosessor vil koste betraktelig mer – men prisene er foreløpig ikke kjent.
Konkurrenten Dell vil flytte grafikkreftene til skyen: Du skal ikke behøve kraftig grafikkort for å produsere VR-innhold »