FORBRUKERTEKNOLOGI

Har laget PC med skjerm for solrike dager

HP har lansert en ny Elitebook, hvor skjerm med høy lysstyrke er en av de største nyhetene.

Nye toppmodeller i juli: Produktsjef Anders Bo Forsdal i HP med et par av de nye Elitebook PC-ene på fanget. Surface-utfordreren  X2 1013 G3 til venstre og  lysbomben x360 1030 G3 til høyre. Begge vil koste fra rundt 24 000 kroner inkl. moms.
Nye toppmodeller i juli: Produktsjef Anders Bo Forsdal i HP med et par av de nye Elitebook PC-ene på fanget. Surface-utfordreren X2 1013 G3 til venstre og lysbomben x360 1030 G3 til høyre. Begge vil koste fra rundt 24 000 kroner inkl. moms. Foto: Odd R. Valmot
29. mai 2018 - 07:41

FORNEBU (digi.no): Det er vel ingen tvil om hva HP mener med navnet EliteBook. Dette skal være toppen av hva man får på PC-siden. 

Nå har det skjedd et generasjonsskifte, som vises best på nye EliteBook x360 1030 G3. Med 360 menes det at skjermen kan vris helt rundt fra sammenslått, via vanlig laptop, videre til teltmodus og helt til nettbrett. G3 er navnet på 3. generasjon PC-er i denne serien.

Skjerm med ekstrem lysstyrke

Når PC-en åpnes blir det klart at dette er en stor skjerm i en liten PC. Skjermen måler 13,3 tommer og er klemt inn i et format som før passet til 12-tommere. Men store skjermer i små PC-er er jo ikke HP alene om å lage i disse dager.

Det som imponerte oss mest da vi fikk prøve PC-en var lysstyrken. En av utgavene, og det blir nok den mest populære tenker vi, kan dra lysstyrken opp i utrolige 700 nits. Det er omtrent det dobbelte av hva som er vanlig i andre PC-er.

Den høye lysstyrken betyr at denne kan brukes selv om sola skinner og man knapt kan se en vanlig skjerm. Heller ikke dette er nytt for HP, for de har hatt en mindre G2-modell på markedet et års tid med en slik lysstyrke. Men den hadde blank skjerm og det er det ikke alle som liker. Spesielt de som skal jobbe i sola. Nå får man skjermen både i blank og matt utførelse.

– Den matte skjermen er ikke basert på et belegg som er vanlig. Det vil slites, så dette er matt og ekstremt sterkt glass som tåler bruk. Det er viktig – for skjermene er berøringsfølsomme og mange liker å bruke fingrene, eller den nye digitale Wacompennen som nå er blitt oppladbar. Med matt glass blir det heller ikke så mange fingeravtrykk, sier produktsjef i HP, Anders Bo Forsdal til digi.no.

Telt: Før man dreier skjermen helt rundt kommer man til såkalt teltmodus. Det kan være nyttig for små presentasjoner. <i>Foto:  HP</i>
Telt: Før man dreier skjermen helt rundt kommer man til såkalt teltmodus. Det kan være nyttig for små presentasjoner. Foto:  HP

Brukeren kan lysregulere skjermen selv, eller overlate jobben til en lyssensor som tilpasser den til lyset i omgivelsene.

En annen teknologi HP er alene om er et integrert innsynsfilter. Et trykk på en funksjonstast så ser ikke den som sitter i setet ved siden av på flyet hva som står på skjermen. Mange bruker et polarisasjonsfilter som de kan feste til skjermen for å oppnå dette, men det trengs ikke her. Et trykk på F2 er nok.

Funksjonstaster for samarbeid

PC-ene er bygget for samarbeid også, og med det menes blant annet en egen funksjonstast for samhandling og en for å dele skjerm med samtalepartnere. Og veldig mye lyd.

PC-en har fire høyttalere, hver med sin egen forsterker.  Stereogjengivelsen virket veldig god da vi fikk prøve den. Det er en hyggelig bieffekt, men lyden som er sertifisert av B&O er først og fremst beregnet på videomøter. Lyden kan dras opp i 80 dB og har bassgjengivelse ned i 300 Hz. Det betyr at alle i et møterom bør kunne høre godt.

Maskinen har tre mikrofoner. To på forsiden og en på baksiden. Har brukeren et møte alene så brukes mikrofonen bak til støykansellering slik at motparten hører bedre. Hvis det er i et større møte brukes den til å ta inn lyden fra hele rommet, selv for de som sitter bak skjermen. Programvaren skal være smart nok til å filtrere ut stemmefrekvenser for å unngå å overføre støy.

Den nye generasjonen har også fått et nytt webkamera med full HD-oppløsning.

Skal tåle en trøkk

Design er viktig, sier HP.   <i>Foto:  HP</i>
Design er viktig, sier HP.   Foto:  HP

EliteBook er sertifisert etter den såkalte MIL 810-standarden som sier noe om hva den skal tåle. PC-ene er laget i aluminium og er ikke lakkert slik at de kan få striper.

MIL 810-standarden sier at de skal tåle å falle fra bordhøyde på et hardt treunderlag uten å skades. Ifølge HP falltestes PC-en 26 ganger fra denne høyden i ulike vinkler. 

HP mener også at design er blitt et viktigere kriterium for de som skal velge ny PC. Slik var det ikke før, men det ser ut til å være en generell oppfattelse i hele bransjen. Det er ikke så mange stygge PC-er som lanseres for tiden. Men det kan være lurt å sjekke ripefastheten.

Lenger batterilevetid

PC-en har et innebygget batteri og er oppgitt til 18 timer etter en test som er vanlig å bruke i PC-industrien. Selv om den stiller med siste generasjon Intel-prosessor kan vi ikke forestille oss at vi kan bruke den så lenge. Slike tall er som kjørelengden på elbiler. Men at den holder en arbeidsdag med vanlig bruk er nok ganske sannsynlig.

Mange moderne flate PC-er lider av portmangel. Det gjør ikke denne. I tillegg til de to USB-C-portene som også brukes til strømforsyning og Thunderbolt skjermporter, har den en vanlig USB 3.1-port og en HDMI-port. Og analog lydport for de som vil bruke headset med kabel eller tilkobling til et lydanlegg.

Superdokk: På jobben vil de fleste ha en dokk og koble til en eller flere skjermer. Denne nye varianten, HP Thunderbolt Dock G2, er svært godt utstyrt med porter til det aller meste. I tillegg er det mulig å kjøpe en «lydetasje» som man klikker på. Da minner den mye om en Sonos-høytaler i både design og lydgjengivelse, selv om det er kommunikasjonsegenskapene som er i forsetet her. <i>Foto:  HP</i>
Superdokk: På jobben vil de fleste ha en dokk og koble til en eller flere skjermer. Denne nye varianten, HP Thunderbolt Dock G2, er svært godt utstyrt med porter til det aller meste. I tillegg er det mulig å kjøpe en «lydetasje» som man klikker på. Da minner den mye om en Sonos-høytaler i både design og lydgjengivelse, selv om det er kommunikasjonsegenskapene som er i forsetet her. Foto:  HP

Mange vil nok sette pris på at det sitter en skikkelig antenne i skjermen koblet til en 4G Cat 9-modul. Her er det bare å dytte inn et SIM-kort så er man alltid på nett.

Lover god sikkerhet

Produsenten legger også stor vekt på sikkerhet, og selskapet skal være alene om å utvikle sin egen BIOS. Det betyr at de har full kontroll med den og det som skjer når PC-ene booter opp og før operativsystemet laster inn.

Alle forretnings-PC-ene er godt utstyrt med maskinvare som tar seg av sikkerhetsjobben, men Windows 10 og de nye prosessorene fra Intel har også sikkerhetsfunksjonalitet som hjelper på toppen av det HP har bygget inn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.