Etterretningskomiteen i underhuset i USAs nasjonalforsamling har innkalt til åpen høring om trusselen mot den nasjonale sikkerheten fra de kinesiske teleutstyrsgigantene Huawei og ZTE. I meldingen fra etterretningskomiteen heter det at høringen vil skje torsdag 13. september. Det er satt av tre timer. Høringen er åpen for alle. De som skal høres, er representanter for Huawei og ZTE.
Hensikten med høringen er å avklare eventuelle bånd mellom de kinesiske selskapene og den kinesiske regjeringen, og i hvilken utstrekning deres stadig økende forretningsvirksomhet i USA kan «gi den kinesiske regjeringen en anledning til større utenlandsk spionasje, true vår kritiske infrastruktur eller øke mulighetene for kinesisk industrispionasje».
I presseuttalelser legger ikke representantene som organiserer høringen, komiteformann Mike Rogers (republikaner) og Dutch Ruppersberger (demokrat), skjul på at de mistenker de kinesiske selskapene for å selge IKT-utstyr med skjulte «bakdører» for spionasje.
ZTE har bekreftet at deres senior visepresident Zhu Jinyun vil representere dem under høringen.
Huawei har derimot sagt, ifølge Reuters, at de forhandler med medlemmer av etterretningskomiteen om hvordan høringen skal foregå, og at deres eventuelle deltakelse er avhengig av utfallet av disse forhandlingene.
Etterretningskomiteen har siden november i fjor gransket sikkerhetsrisikoen knyttet til kinesiske IKT-selskapers virksomhet i USA generelt, og Huawei og ZTE spesielt.
I et vedtak 17. november heter det at man vil spesialt avklare hvorvidt Huawei og ZTE støtter opp om kyberspionasje mot amerikanske interesser (se artikkelen USA gransker Huawei for spionasje).
I juli i år ble det kjent at USAs føderale politi FBI har åpnet en sak mot ZTE på mistanke om brudd på handelsboikotten mot Iran, dekkoperasjon for å skjule transaksjoner med det iranske statlige teleselskapet TCI på i underkant av 100 millioner euro, korrupsjon og andre brudd mot USAs eksportlovgivning. (Se artikkelen Ødeleggende IT-sak mellom USA og Kina.)
Wall Street Journal redegjorde i juni for to brev sendt fra underhusets etterretningskomite til henholdsvis ZTE og Huawei, etter møter mellom komiteen og selskapene i både USA og Hongkong. I brevene ble begge selskaper bedt om å gjøre rede for sin virksomhet i Iran, og hva slags pengestøtte de mottar fra den kinesiske regjeringen. Det stilles også spørsmål rundt en kinesisk lov som forplikter kinesiske selskaper til å formidle informasjon til regjeringen og til å handle på regjeringens vegne.
Huawei ble bedt om å overgi dokumenter knyttet til selskapets forretningsavtaler med fem amerikanske IKT-konsulentselskaper. Tre av disse er kjent: Accenture, IBM og PricewaterhouseCoopers. Ingen av dem har villet kommentere saken. Huawei ble også bedt om å redegjøre for virksomheten til en påstått «partikomite» i selskapet.
Huawei og ZTE har begge etablert sine amerikanske hovedkvarterer i delstaten Texas, og hyrt inn lobbyister i USAs hovedstad. Huawei har ifølge Wall Street Journal solgt IKT-utstyr til over et titalls små amerikanske operatører, i både grisgrendte og urbane strøk, som i Chicago. Privateide Huawei avviser at deres gründers fortid som offiser i Folkets frigjøringshær medfører noen som helst forpliktelser overfor det kinesiske militære. De bedyrer også at de ikke er med på noen form for spionasje. De har nylig ansatt en tidligere høytstående embetsmann i Department of Homeland Security, Andy Purdy, som ny øverste ansvarlig for sikkerhet («chief security officer»).