På en nettverkslunsj for kvinner i teknologibransjen nylig, delte fem norske, kvinnelige ledere i Telenor, Atea, Evry, Visolit og StartupLab, av sin erfaring.
Kort oppsummert kan det deles inn i syv viktige betraktninger for kvinner som har ambisjoner for egen karriereutvikling.
1. Ta plass og stol på deg selv
Skal vi lykkes med enda flere kvinnelige ledere, spesialister og generelt i mannsdominerte roller, må enda flere kvinner tørre å bli sett, hørt og vise seg faglig frem. Mange synes det er ukomfortabelt, men for å bli tatt på alvor og få gjennomslag, må du tørre å ta plassen du trenger og ikke la deg bli avbrutt. Husk at du har fått jobben fordi du er den beste kandidaten. Når du har tråkket utenfor komfortsonen én gang, er det mye lettere neste gang.
2. Prioriter det faglige nettverket ditt
Om du ikke synes det er like enkelt å ta plass og være synlig, søk støtte og råd i det faglige nettverket ditt. Det er viktig å ha mennesker rundt deg som kan utfordre deg og gjøre deg enda bedre – personer som er ærlige og konstruktive. Venner heier på deg uansett hva du gjør, men personene i et faglig nettverk både heier og forteller når ting kunne vært bedre. Et nettverk går to veier. Du og din erfaring er også nyttig for andre. Gi tilbake ved å gi av dine erfaringer. Et viktig poeng for et godt, faglig nettverk, er at de du har i ditt nettverk ikke er helt lik deg. Det gir flere interessante perspektiver og ideer.
3. Hei på hverandre
Kvinner må se og fremsnakke andre dyktige kvinner. Det motsatte gjør at vi kollektivt faller lengre bak. Som del av et faglig nettverk må en selv ta ansvar for å hjelpe andre og heie dem frem. Men det holder ikke å heie bare for å heie. Vi er ofte flinke til å si «bra jobba», men hva var egentlig bra? Vi må støtte hverandre og være positive, men vi må også bli enda flinkere til å fortelle hverandre hva vi gjør bra, og hva vi kan bli bedre på. Hvordan skal vi ellers vite hva vi bør gjøre mer av?
4. Skaff deg en mentor
Mentorordninger er en perfekt måte å løfte frem de som rekker opp hånda, og kan være til stor hjelp for unge talenter. Alle trenger interne rollemodeller som kan motivere og ufarliggjøre prosesser. En mentor kan navigere deg gjennom et ukjent system, støtte ideer, dele nettverket sitt og være en viktig støttespiller i karrieren din.
5. Ikke vær redd for å skifte beite
I nær framtid vil prosesser bli mer felles og bransjeskillene blir mindre. Blir du sittende i samme bransje og jobbe på samme måte gjennom hele karrieren, kan du risikere å gå glipp av viktig læring og et utvidet nettverk. Mye av kompetansen din er overførbar, og mange arbeidsgivere der ute ønsker å ansette folk som kan tilføre ny kompetanse, perspektiver og læring. Tenk på hva du vil og hvor du kan lære mest, ikke bare hvor du har mest å bidra med. Det er først når du gjør det du har lyst til at du virkelig finner «driven» til å lære nye ting og utvikle deg.
6. Vær nysgjerrig
Nysgjerrighet og evnen til å lære seg nye ting og holde seg oppdatert er nødvendig for å komme seg opp og frem. Kunnskap er noe som deles mellom oss. Vær nysgjerrig, fremoverlent og lær ny kunnskap gjennom andre.
7. Senk kravene og prioriter
Alt handler om valg og prioriteringer, og det er ikke lurt å satse på alle arenaer. Kvinner, så vel som menn, bør finne ut hva de ønsker å prioritere, velge de arenaene man vil fokusere på og ikke stille opp på alt. Del på oppgavene, ikke gjør alt 100 prosent, planlegg og ikke minst – sørg for at du også henter energi utenfor jobben.
Vi befinner oss i et arbeidsliv hvor man skal bedømmes på faglige ferdigheter, og vi har kommet langt på kort tid. Tradisjonelle kjønnsroller er for lengst foreldet. Disse tipsene er i så måte like relevant for alle unge talenter, uavhengige av kjønn og bransje.
- Meld deg på nyhetsbrevet til Karriere360.no, og få nyheter om utdanning, jobb og ledelse for teknologer.