Hva kommer 2016 til å bringe av nye muligheter, utfordringer og kriser for IT-bransjen?
Spørsmålet er til deg! Vi håper våre lesere kan bidra med sine egne spådommer og tanker om det kommende året.
Hvilke teknologiske trender gjør seg gjeldende? Hva skjer med norske arbeidsplasser, lønnsnivå og timepriser? Enten du er optimist, forsiktig bekymret eller ser svart på situasjonen.
Vi retter gjerne blikket også utover i verden. Hvem kommer til å lykkes og hvorfor? Hvilke produkter, selskaper eller nisjer har tiden foran seg. Hvem bør innse at slaget er tapt?
Mulighetsrom
Bakteppet er nokså blandet. Det er utfordrende for mange, men definitivt også spennende tider for norsk økonomi.
Nedturen i oljebransjen har bidratt til å svekke den norske valutaen kraftig og arbeidsledigheten i Norge stiger. Mange må omstille seg. Eldrebølgen er heller ikke avlyst, men har fått følge av en flyktningstrøm. Her ligger det ikke bare bekymringer, men muligheter.
Det er også tilfelle at IT-bransjen gjerne kan være en motkonjunkturbransje. Når virksomhet må spare inn, omorganisere og modernisere er teknologi en opplagt investering.
Den storstilte satsingen på digitalisering av samfunnet og offentlig sektor fortsetter med uforminsket styrke. Innkjøpene fra stat og kommune gir en trygghet og danner mye av livsgrunnlaget for mange både små og store bedrifter.
I år forsvinner kanskje det siste store IT-selskapet fra Oslo Børs. Samtidig er gründermiljøene i Norge i ferd med å slå ut i full blomst. Hvem aner hvilken suksess som lurer bak neste sving?
Smarthjem, kunstig intelligens, uthuling av personvern
Internasjonalt er det lite som tyder på noe markant skifte blant megatrendene som IT-selskapene har messet om lenge nå. Nettsky, mobilitet, analyse av store datamengder og sosiale nettverk kommer fortsatt til å prege verden vår.
Mark Zuckerberg har varslet at hans private nyttårsforsett - han skal lære seg noe nytt hvert år - denne gangen blir å bygge kunstig intelligens inn i sitt eget hjem, der ansiktsgjenkjenning av venner som kommer på besøk inngår. Facebook-gründeren er ikke alene om å satse på dette, men både smarthjem og kunstig intelligens er andre brennhete temaer som det er naturlig å nevne, og som kan komme til å prege IT-bransjen på mange måter.
Den neste mobiltelefon-toppmodellen blir garantert litt raskere og bedre, men er det egentlig noen vits å bytte? Sliter produsentene med idétørke eller er det rom for innovative nye løsninger, fremfor små inkrementelle forbedringer?
Sikkerhet og oppsiktsvekkende historier når det svikter vil garantert også jevnlig skape overskrifter, slik det har gjort i mange år. Dessverre kommer også samfunnet til å merke et enda sterkere press fra ukloke politikere og andre, som vil møte truslene med mer overvåking, mindre demokrati og uthuling av personvernet.
Svak krone
Fasiten det siste året er at vår krone har sunket ytterligere mot dollar, euro og pund. For første gang på mange tiår er svenskekrona nå mer verdt.
Import av varer og tjenester blir dyrere. Samtidig gjør lav kronekurs at norske bedrifter som selger produkter til utlandet blir mer konkurransedyktige.
En amerikansk dollar koster 8,81 kroner. Det er 17 prosent mer enn i fjor på samme tid. Eller nærmere 40 prosent mer enn et snitt av vekslingskursen året før. Det er derfor du plutselig må betale over 10.000 kroner for et mobil-flaggskip.
Det meste innen elektronikk er importvarer. IT-gigantene er med ytterst få unntak amerikanske. De som har valgt å kjøpe arbeidskraft fra utlandet, outsourcing, vil nok merke at lav kronekurs legger press på budsjettene. Hvilke konsekvenser får det?
Hvilke IT-selskap, produkt eller tjeneste, teknologi eller trend tror du vil prege året vi har foran oss. Del gjerne dine tanker i debattfeltet.