Det egentlige poenget med «eG8»-møtet i Paris tirsdag og onsdag, i forkant av G8-landenes toppmøte i Deauville i dag, ser ut til å ha vært å vifte med reguleringsspøkelset for å presse teleoperatører og innholdsleverandører til å gå sammen om nødvendige investeringer i infrastruktur for bredbånd, særlig innen mobile nettverk, og i forlengelsen av det løse grunnleggende problemer knyttet til sikkerhet, pålitelighet og sårbarhet.
Les også:
- [29.06.2011] Frykter klassedelt Internett
- [30.05.2011] G8-møtet styrket nettets uavhengighet
- [25.05.2011] Sarkozy krever globale regler for Internett
Bakgrunnen for utspillet fra Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som talte til eG8-møtet tirsdag, er at EU frykter for Internetts framtid. digi.no beskrev for to uker siden en rapport fra EUs organ for IT-sikkerhet, Enisa, kalt Resilience of the Internet Interconnection Ecosystem, der de peker på at forretningsmodellene som holder nettet i gang i dag, ikke er bærekraftige.
Enisa trekker fram flere momenter som taler for en viss offentlig regulering av Internett, blant annet manglende økonomiske insentiver for aktører til å bidra til å løse fellesskapets problemer, muligheten for en utvikling der et fåtall store aktører kan endre de økonomiske betingelsene for nettilbyderne og deres kunder, og behovet for å utvikle bedre sentral teknologi av hensyn til sikkerhet, personvern, oppetid og ytelse.
Store nettaktører som Google og Facebook er selvfølgelig klar over at deres framtid er avhengig av nettverkene som skal bære deres tjenester, og at er påkrevd med store investeringer særlig innen infrastruktur for mobile tjenester. Europeiske teleoperatører som Telenor, France Télécom, Vodafone, Telefonica og Telecom Italia har pekt på at Google i dag er gratispassasjer. De krever slutt på «nettnøytralitet» og at Google må betale for mobilt bredbånd. I USA har IBM, Cisco og Microsoft diskutert med teleoperatører bak lukkede dører, og mobiloperatøren Verizon har gått sammen med Google om å kreve unntak fra nettnøytralitet, i hvert fall for mobilt bredbånd.
Bloomberg avslørte i går at France Télécom, i forkant av eG8-møtet, har hatt samtaler med Google med tanke på å få til en avtale der innholdsleverandører går sammen med operatører om å investere i infrastruktur.
Det er åpenbart at skal nettnøytraliteten bevares under slike omstendigheter, må det en eller annen offentlig regulering til. Ellers vil avtalene mellom store operatører og store innholdsleverandører nødvendigvis innhold formuleringer om hva slags trafikk som må prioriteres når det kniper.
Problemet med president Sarkozy er at han ikke kan dy seg for samtidig å fri til visse innholdsleverandører med utspill om strengere vern av opphavsrett og harde tiltak mot pirater og fildelere.
Det konkrete resultatet av eG8-møtet, er at en delegasjon bestående av Eric Schmidt (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), Yuri Milner (Digital Sky Technologies som er deleier i blant annet Groupon, Facebook, Zynga, Spotify og Mail.ru), Stéphane Richard (France Télécom) og Hiroshi Mikitani (Rakuten, Japans største nettbutikk), og ledet av Maurice Lévy i Publicis Groupe (en av verdens fire største reklame- og markedsføringsbyråer, sammen med Interpublic, Omnicom og WPP), skal møte statslederne i G8-landene under toppmøtet. Publicis sto for det praktiske ved eG8-arrangementet.
Til pressen har Lévy uttalt at hovedbudskapet til statslederne er at Internett er en nøkkel til økonomisk vekst.
Han ønsker å formidle et behov for å finne fram til hvordan stater, operatører og innholdsleverandører kan dele på investeringer i infrastruktur, og hvilken rolle offentlig regulering kan spille uten å true den økonomiske veksten.
Facebook-sjef Zuckerberg sier han ser fram til et fruktbart samarbeid mellom privat og offentlig sektor, og at han er optimistisk.
Lévy ønsker å gjøre eG8 til en årlig samling i forkant av G8-toppmøtene. EU-kommissær Neelie Kroes har uttalt at Internett bør stå på agendaen hver gang G8-landene møtes.