Jobbmulighetene er igjen tilbake for IT-mennesker som lenge har slitt med skjeve jobbforhold og tøffe tider.
digi.no har over flere artikler skrevet om store sprik både på lønnsinntekter og kjønnsfordeling i IT-bransjen.
Partner Pål-Espen Tørisen i rekrutteringsselskapet Nets mener vi kan glemme alle fordommer. Han har 16 års erfaring fra rekruttering til IT/telebransjen og har jobbet 10 år som personalrådgiver i Telenor. I tillegg har han utgitt bøkene Unngå hodeløs rekruttering og Få Kremjobben .
IT-bransjen er kunnskapsorientert. Å få drømmejobben avhenger ikke av om man er kvinne, hvit, nordlending eller ung. Det som teller i dag, er høyere utdanning, kompetanse, personlighet og egenskaper, påpeker Tørisen.
Mens man på slutten av 90-tallet kunne ta et ukes nettverkskurs og få drømmejobben, stilles det i dag langt større krav.
Alle bedrifter synes i dag å ville ha dyktige mennesker som både kan håndtere .net, java, sap og service-orientert arkitektur (SOA).
Med Internett blir verden stadig mindre og mer gjennomsiktelig og alle speider i den samme talentdammen.
- Når alle mer eller mindre kan det samme, er det viktigere enn noen gang å profilere seg godt i rekrutteringsfasen. Det spiller ingen rolle om man er muslim, så lenge man er dyktig, foroverlent og passer til jobben, mener Tørisen.
For ung og uerfaren eller gammel og passé, bør heller ikke ha noen betydning. Han viser til Alexander den store som bare var 21 år da han ledet felttoget. Og en av hans dyktigste generaler var 69 år.
Et viktig tips som Tørisen gir i boken sin er nettverking i jobbsøkersammenheng. Anslagsvis 70 til 80 prosent av alle jobber utlyses ikke, men besettes direkte eller indirekte gjennom relasjoner og nettverk. Den eneste måten å avdekke muligheter i dette store «uformelle» arbeidsmarkedet er gjennom relasjonsbygging.
I Universum undersøkelse av rekrutteringskanaler framgikk det at 67 prosent av bedriftene benyttet seg av sitt nettverk av personlige kontakter.
Tørisen peker på av erfaringer at de fleste jobbsøkere finner ny jobb gjennom nettverking. Han mener nettverksbygging er den mest effektive måten å få jobb på, men også den meste krevende.
Han gir disse rådene:
- Godt kartlagt: Du vet hvem kontaktene er, hvor de er og hva de er.
- Godt brukt: Det er god synergi i dine kontakter og det er et levende nettverk
- Du overvåker nettverket og oppdaterer kontaktinformasjon og annen relevant informasjon. Du smører nettverket gjennom jevnlig kontakt med den enkelte: Fysisk, muntlig eller skriftlig.