En av nyhetene i Grisofts nyeste versjon av gratisversjonen av AVG Antivirus er Linkscanner. Denne skal hjelpe brukerne med å se om søketreff i blant annet Google leder til trygge eller utrygge nettsteder.
Men for å finne ut om en webside er trygg og fri for skadevare, må programvaren skanne sidene før brukeren besøker dem. Dette gjøres ved hjelp av en komponent som heter Search-Shield.
Fram til nylig har denne funksjonaliteten bare vært tilgjengelig i fullversjonen av AVG, men etter at den også ble tilbudt i gratisversjonen. Dette gratisproduktet er et av verdens mest brukte antivirusprodukter, og da Linkscanner-funksjonaliteten ble gjort tilgjengelig også for denne mengden av brukere, opplevde mange nettsteder en kraftig økning i trafikken.
For en del mindre nettsteder kunne dette oppleves som en tjenestenektangrep, siden besøkene som skyldtes Search-Shield i noen tilfeller oversteg trafikken fra vanlige brukere. Mange webservere er ikke i stand til å håndtere doblet trafikk over natten.
Mer informasjon om disse opplevelsene finnes på denne siden.
Siden det skal ha vært enkelt å se at økningen i trafikken skyldtes Grisoft, ble det rettet en flere klager mot selskapet, som denne uken kom med en oppdatering til AVG Anti-Virus Free Edition 8.0 for å løse problemet.
Search-Shield-komponenten vil nå bare varsle brukerne om ondsinnede nettsteder. Den vil ikke lenger skanne websiden knyttet til hvert eneste søkeresultat etter ny skadevare.
I stedet skal Active Surf-Shield-komponenten sørge for at sidene som brukeren er på vei til å besøke, blir skannet før de blir åpnet i nettleseren.
Grisoft skriver i en melding at selskapet undervurderte mengden av brukere som raskt har tatt i bruk den nye versjonen. Antallet som nå, i løpet av to måneder, har tatt i bruk den nyeste versjonen var ikke ventet bli nådd før om 24 til 36 måneder.
Før den aktuelle endringen ble gjort, ble mer enn én milliard sider vurder av Search-Shield hver uke. 1 av 43 søkeresultater pekte da til en infisert side.