JUSS OG SAMFUNN

I Sverige dominerer annonsen artikkelen

- Jeg synes nettmediene skal slutte å være så forbannet feige, sier Thomas Peterssohn som er sjefredaktør i svenske Ekonomi24.se.

4. sep. 2001 - 14:21
Helsides SAAB-annonse i Ekonomi24.se. <i>Faksimile:  Ekonomi24.se.</i>
Helsides SAAB-annonse i Ekonomi24.se. Faksimile:  Ekonomi24.se.

Dette er hvordan du møter det nye annonseformatet i en nyhetsartikkel i den svenske næringslivsavisen Ekonomi24. Med fare for å gi en svensk konkurrent ekstratrafikk, kan du selv oppleve hvordan artikkelen får deg til å skvette når du går inn på den.

digi.no har tidligere skrevet om hvordan både DB Medialab og VG.no satser på enorme annonser på forsiden av nett-tjenestene sine.


Ekonomi24.se går ett skritt lenger. Med en frekvens på to, det vil si at kjempeannonsene kommer opp de to første gangene du klikker deg inn på en artikkel, satser svenskene på å dominere skjermbildet på PC-en din fullstendig.

Sjefredaktør Thomas Peterssohn hevder det ikke er et problem for den redaksjonelle profilen at kjempeannonsen dukker opp foran den redaksjonelle teksten.

- Jeg har ikke fått respons fra en eneste irritert leser. Annonsen gikk hele forrige uke, og vi prøvde ut konseptet allerede for et par måneder siden. Dette er jo ingen pop-up eller nye format hvor du må gå til andre websider. Her kan du bare skrolle deg nedover artikkelen, sier Peterssohn.

Han er heller ikke med på at dette er et utslag av desperasjon. Peterssohn er tvert imot oppgitt over innholdsbransjens konservative holdninger:

- Jeg synes generelt sett vi ikke skal være så feige når det gjelder å forstyrre leserne. Det skal være store annonser, og det skal være annonser som påtvinges leserne. Vi kommer snart til å putte annonsen på forsiden, slik VG har gjort, sier han.

Både VG og Dagbladet har valgt tabloide utgaver på annonsesiden. Spørsmålet er om dette passer for alle innholdsaktørene, og om mega-annonsene dermed blir en standard.

Peterssohn håper det:
- Det er bra om det blir enhetlige standarder på de nye formatene. På den måten kan det hele bli mer effektivt ved at det blir enklere og billigere i forhold til produksjonsprosessen av reklame. Dette er format som til og med reklamebransjen kan forstå, mener han.

Peterssohn hevder at mega-annonsen allerede har gitt en effekt, med en klikkrate på mellom 2 og 5 prosent. Men han har ikke lyst til å fremheve klikkprosenten for mye:

- Jeg synes man skal begynne å glemme klikk. Det er så fryktelig meningsløst. Det er jo det imageskapende, varemerkebyggende og selv impacten på Internett som gjør mediet overlegent i forhold til print. Hvorfor er det i det hele tatt så få observasjonsmålinger på nett, spør han og mener problemet med klikkdiskusjonen ikke ligger hos nettstedene selv.

- Jeg anser annonsørene for å være useriøse når de krever klikk. Det finnes jo sjelden gode tilbud på andre siden, når brukerne har klikket. Det finnes ikke gode nok løsninger for å ta imot 'klikkerne', mener han og hevder kravene om klikkrespons blir brukt for å presse ned priser på nettannonsene.

Han fritar imidlertid heller ikke her nettmediene for all skyld:

- I utgangspunktet selger vi jo eksponering, rekkevidde og muligheten for å nå unike målgrupper hvor vi kan eksponere budskapene. Alt snakket om interaktivitet og hvilket fantastisk medium nettet er til å måle respons, har ødelagt mye for bransjen. Dette er nettstedenes egen feil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.