BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM finner opp mest for 23. år på rad

Ingen klarer å hamle opp med kongen av patenter.

14. jan. 2016 - 12:00

IBM fikk i fjor innvilget 7.355 nye patenter hos USAs patentkontor.

Hårfint bak rekorden året før, men fortsatt flere tusen foran nestemann på listen, Samsung. I rene tall er det ingen som klarer å hamle opp med IBM i antall innvilgede patenter.

Dette er en bragd selskapet har klart i 23 år på rad. Siden de første gang toppen listen i 1993 har de fått godkjent mer enn 88.000 patenter. Det vitner om en langvarig, men også kostbar satsing på forskning og utvikling.

Tallene stammer fra patenttjenesten IFI Claims, som hvert år kartlegger de 50 selskapene i verden som sikrer seg flest patenter. De teller patenter som beskriver teknologioppfinnelser, ikke design- eller mønsterbeskyttelse.

Norske bidrag

Pressekontakt i IBM Norge, Otto Backer Solberg, trekker fram kognitiv teknologi og nettskyen som det viktigste, når digi.no spør om hvilke områder som utpeker seg blant de mange patentene de har fått godkjent det siste året.

– Mer enn 2.000 av våre nye patenter er relatert til disse to områdene, sier Otto. Han kan røpe at mer enn 8.500 eksperter og oppfinnere har bidratt til det siste årets innvilgede patenter.

Én nordmenn har bidratt. Det er Tom Rojahn, som er basert i Zürich i Sveits og innehar stillingstittelen sjefsteknolog.

Rojahn har blant annet patenter knyttet til IBM Watson. Totalt skal den norske teknologen ha bidratt til et dusin patenter som IBM fikk godkjent i fjor, forteller Solberg til digi.no. Et søk på nettsidene til det amerikanske patentkontoret kan gi et lite innblikk.

Et hav av data

Helt overordnet henger IBMs patentsøknader ganske åpenbart sammen med selskapets satsningsområder, der kunstig intelligens og dataanalyse bare blir viktigere og viktigere.

– Av de 2,5 milliarder gigabyte med data som blir generert hver dag, så tror vi at hele 80 prosent er ustrukturert informasjon. For å sammenstille og analysere dette, må en ny type teknologi tas i bruk. En fleksibel og sikker infrastruktur i skyen og kognitive løsninger som forstår, vurderer og lærer underveis kommer til å bli helt sentrale beslutingsverktøy fremover, mener Solberg.

IBM har også sendt ut en pressemelding, hvor de beskriver fire eksempler på oppfinnelser de har fått patent på det siste året.

Topp 50-listen preges klart av aktører der maskinvare inngår i produktsortimentet. Både på brikkenivå og oppover i verdikjeden. Rene programvare- og tjenestetilbydere som Adobe, SAP, eller Facebook for den saks skyld, er ikke med her.

Amerika, Japan, Korea og Taiwan er i synkende rekkefølge landene som preger oversikten. Svenske Ericsson og tyske Siemens er blant de ytterst få europeiske aktørene. Det eneste kinesiske selskapet på listen er Huawei, som det siste året klatret fra 48. til 44. plass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra