Lenge var Linux et hyggelig gratis-alternativ som mange tok i bruk til å drive Internett og epost-servere. Men nå begynner Linux å spise seg inn på tyngre arbeidsoppgaver for alvor.
- Det siste halvåret har vi og andre store levandører begynt å selge maskiner med ferdig-installert Linux og brukerstøtte. Interessen har eksplodert, forteller Lars Stanley Nielsen, IBMs nordiske sjef for maskinvaresalg, til digitoday.no.
IBM og Linux-samfunnet har skåret sin foreløpig viktigste seier i Norden når de nylig signerte en kontrakt med Telia. Den svenske teleoperatøren har samlet mesteparten av sine Internett-tjenester i Danmark, drevet gjennom en samling på 70 Sun-servere.
Men nå skal disse serverne pensjoneres til fordel for et større antall Linux-servere. Men det er bare snakk om en maskin - en IBM Z-serie stormaskin (tidligere kalt S/390). Til denne maskinen skal Telia kjøpe opp til 1500 kopier av Suse Linux. IBMs stormaskin lurer Linux til å tro at operativsystemet kjører på sin egen maskinvare mens den egentlig deler ressursene med mange andre "brødre". Dette er trolig den største Linux-installasjonen i Norden så langt.
- I stedet for at du har 40 servere som er overbelastet og 10 som står stille, balanserer vi belastningen på en felles boks. Systemhavarier betyr også mindre fordi vi kan bytte over til en annen virtuell servere eller reboote på under et minutt, forteller Nielsen.
Telia vil ikke ut med hva de vil spare, men forteller at IBM er billigere i innkjøp. Den største besparelsen kommer dog i form av lavere driftskostnader - det er billigere å styre, overvåke og ta backup fra en maskin enn 70.
Telia slår på stortrommen om sitt valg: "Vi kan retenke hele vår prisstrategi med den nye Linux-maskinen", sier selskapet. Men Telia har lagt svært mange egg i en kurv. De stoler åpenbart tungt på IBMs evne til å bytte komponenter som strømforsyning og prosessorer underveis uten totalhavari.