Intel er i slaget som aldri før. Det viser HPs oppkjøp av Compaq.
I konkurranse med Intel og til dels Microsoft har det blitt for dyrt å holde liv i alle de gamle systemene HP og særlig Compaq i dag selger. Nå må Intel-partnerne HP og Compaq redusere for å skape stordriftsfordeler.
Oppkjøpet føyer seg inn i dårlige nyheter for alternativene til Intel. Over de siste årene har antallet alternativer til Intel blitt sterkt redusert. Tidligere på 90-tallet konkurrerte Intel med en rekke prosessorer: IBM PowerPC, Digital Alpha, MIPS, Sun UltraSparc, Tandem og HPs PA-RISC.
Nå er Alpha, MIPS og Tandem døde og HP har hjulpet Intel å lage Itanium på bekostning av PA-RISC. I det som er blitt en rå kamp om å levere størst ytelse til lavest mulig pris, holder Intel på å vinne. Intel tar en 50 prosent margin på sine prosessorer og verre kan det bli. Riktignok er AMD en konkurrent, men de er små og Intel kan med sine marginer raskt presse dem ut hvis de vil.
I utgangspunktet handler denne kampen om prosessorer, men den handler også om operativsystemer og utviklingsmiljøer. Nå finnes det mange alternativer til Intel: Linux, Solaris og andre, men det er Windows som dominerer. Og vi må ha reell konkurranse på prosessorsiden.
IBM og Sun sliter enten på kort eller lang sikt - alle tegn tyder på at selskapene ikke klarer å oppdatere sine brikker like fort som Intel. Bare i løpet av noen måneder har Intel løftet Pentium fra 1.5 til 2 GHz og selskapet har vist frem en fungerende 3,5 Ghz-versjon.
For kundene vil den beste strategiske løsningen være at IBM og Sun slår sammen sine krefter og forsøker å skape et levedyktig alternativt til Intel. Dette må skje nå, selv om partene fremdeles tjener gode penger, for det tar tid å slå sammen virksomheter og flytte på kundene.
IBM burde kjøpe Sun, enten for å fusjonere de to prosessor-typene eller fase ut den ene. IBM har både penger og prosessor-fabrikker. (Ironisk nok bidrar IBM med teknikk og produksjonskapasitet til Itanium)
Med på kjøpet ville IBM få med seg Java, en utfordrer til Microsofts programvaremiljø de selv aldri klart å skape. Begge selskapene har Unix-operativsystemer, og støtter Linux aktivt.
Et oppkjøp er dessuten ikke fiksjon: IBMs aksjekurs har hoppet opp og ned siden desember, men er tilbake på 100, mens Sun-kursen er redusert fra 45 til 15 dollar siden jul. Hadde IBM kjøpt Sun i dag, ville Sun blitt sittende med en av seks aksjer i det nye selskapet.