I lang tid har mange påstått at 2004 skal bli året som friskmelder og normaliserer IKT-bransjen. Men nylig gikk WM-datas toppsjef Crister Stjernfelt ut og dempet forventningene. 2004 blir som 2003, spådde han og sa at IT-bransjen må venne seg til små IT-budsjetter og nullvekst.
digi.no tok derfor kontakt med IBM, som trolig er det selskapet som dekker bredeste i IKT-bransjen, og spurte Norges-sjef Morten Thorkildsen om spådommer for neste år. digi.no brakte i går et intervju med ErgoGroup-sjef Per Andersen der han utrykker stor usikkerhet om muligheten for vekst til neste år. IBM og ErgoGroup konkurrerer om å være Norges nest største IKT-selskap etter Telenor.
Les også:
- [23.01.2004] Outsourcing stresser de ansatte
- [15.12.2003] Microsoft Norge ser lyst på 2004
- [08.12.2003] Danske banker slipper moms på IT-drift
- [01.12.2003] IBM reorganiserer divisjon og partnere
- [01.12.2003] Kundene vil fortsette å rydde
- [25.11.2003] Behersket 2004-optimisme i Accenture
- [24.11.2003] Verdien av det nordiske PC-markedet faller
- [19.11.2003] ErgoGroup usikker på løft i 2004
- [13.11.2003] Spår at HP vil kjøpe EDB
- [30.10.2003] Omsetningen faller for Ergo Group
Thorkildsen er enig med ErgoGroup-sjefen - han tør ikke spå en totalvekst for IKT-markedet. Men også han ser klare tegn til økt aktivitet. Forsiktigheten kan muligens avspeile at mange i IKT-bransjen lenge har spådd bedre tider uten at dette har materialisert seg og nå heller forsøker å konservative.
Etter å ha sagt at han ikke vil spå noen generell vekst for totalmarkedet til neste år, trekker likevel Thorkildsen frem en rekke signaler som tyder på bedring.
- Vi ser en tendens i økt konsulentetterspørsel, medgir han på spørsmål fra digi.no.
Akkurat det samme sier ErgoGRoup-sjef Andersen. Men IBM-sjefen understreker at det likevel kan ta tid.
- Næringslivet skal se et skikkelig løft før de slipper bremse og åpner for høyere kostnader, mener han.
IBM-sjefen forteller at det er foregår mye planlegging ute hos kundene og IBM . De skal bytte ut og kjøpe nye løsninger, men hovedmassen av disse prosessene har ikke munnet ut i konkrete forespørsler enda. Thorkildsen tror mest på vekst i noen utvalgte markeder.
- Det er stor aktivitet på outsourcing. Dette er jo et tema som har vært diskutert mye de siste årene, men vi synes ikke det er så mange som har gjort det enda. Vi tror 2004 blir året da mange endelig skal gjøre noe, enten det blir outsourcing eller konsolidering av sin IT-drift, sier Thorkildsen.
Han trekker også - litt overraskende - frem markedet for økonomisystemer. Mange i bransjen sier at de fleste store bedrifter nå har et moderne system og satser derfor hardere på de små og mellomstore bedriftene. Men IBM-sjefen spår vekst i salget.
- Vi synes det er mange som enda ikke har gjort noe og fremdeles har sitter med forrige generasjons systemer med veldig fastlåste funksjoner, sier Thorkildsen.
Ellers trekke han frem områder som sikkerhet, systemer for kundelojalitet og IT basert på åpne standarder og Linux.
- Det blir et veldig spennende år. Bare de som klarer du å treffe trenden vil vokse, spår Thorkildsen.
Bedt om å ønske seg noe for det neste året fra markedet og Stortinget, svarer IBM-sjefen lav rente.
- Vi trenger en stabil økonomi med lav rente vil skape grunnlag for vekst. Jeg synes myndighetene bør konsentrere seg om å bygge infrastrukter, det vil si bredbånd.