BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM skal løse livets gåte

En petaflop - en million milliarder beregninger i sekundet - er målet IBM har satt seg for neste generasjon superdatamaskin. Her er problemet supermaskinen skal løse:

Einar Ryvarden
6. des. 1999 - 15:47

På midten av 90-tallet samlet amerikanske IT-forskere seg og definerte en serie "Grand Challenges" - store utfordringer som bare kan løses gjennom en ny generasjon superdatamaskiner og supernettverk.

IBM tar nå neste steg mot å lage en maskin som kan kaste seg over oppgavene: Selskapet forteller nå at de setter i gang et forskningsprosjekt til hele 800 millioner dollar for å lage Blue Gene. Når maskinen er ferdig om fem år skal den nå opp i en ytelse på én petaflop - én million milliarder flyttallsberegninger i sekundet.

Bare med en slik ytelse vil det være mulig å begynne å regne på en av livets og menneskekroppens store gåter: Hvordan proteiner bretter seg sammen. Proteiner kontrollerer alle prosesser i menneskekroppen. Bygget at strenger av aminosyrer, bretter proteiner seg sammen til kompliserte, tredimensjonale strukturer. En endring i en brett kan snu et protein fra livgiver til sykdom eller omvendt. Proteinberegninger vil gi løsningen på hvordan proteinene virker og oppskriften på nye legemidler.

Blue Gene vil - når og hvis den blir ferdig - gjøre sjakkmaskinen Deep Blue til en lommekalkulator: Blue Genes ytelse blir 1000 ganger høyere enn Deep Blues.

IBM skal løse oppgaven med raskere prosessorer og en ny arkitektur for å spre og koordinere så store regnejobber. For Blue Gene skal bruke over én million prosessorer.

Dagens supermaskinrekord på to teraflops - en 500-del av ytelsen Blue Gene skal få - innehas av to maskiner Intel har bygget for Department of Energy i USA. Maskinen brukes å simulere bruk av atomvåpen - et alternativ til å faktisk teste dem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.