BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM-topp Martin Jetter: – Dette vil skape mye verdi for Norge

 

11. mai 2016 - 10:42

Torsdag var store deler av norsk IKT-næringsliv samlet på Astrup Fearnley Museet i Oslo.

Regjeringens konferanse «Grønn omstilling» samlet mange av de største navnene i norsk IKT-sektor.

Ifølge deltakerlisten var ledere og direktører fra blant annet Google, Vox, Bouvet, Telenor, Difi, Lyse og Tekna samlet for å høre hvordan man skal løfte norsk IT-bransje i årene som kommer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

IBM-toppsjef Ginni Rommetty´s nærmeste medarbeider, Martin Jetter, talte til forsamlingen om IBM sitt Watson-program og de store og ukjente datamengder som den må behandle.

Jetter innehar tittelen senior vice president i IBM Global Technology Services. Dermed har han ansvaret for én av IBMs to tjenestedivisjoner; den for drift og infrastruktur.

29 milliarder på nett

– I år er 13 milliarder enheter tilkoblet internett. Om få år vil tallet være 29 milliarder. Tenk på all datamengden som genereres, og hva den kan bidra til. Vi må rett og slett finne ut av hva vi skal gjøre med all informasjonen som genereres.

Ifølge ham er rundt 80 prosent av alle dataene som genereres i dag ustrukturert.

– En datamaskin er veldig flink til å behandle strukturerte data. Men vi klarer ikke å gjøre det samme med ustrukturerte data - som for eksempel MRI- og røntgenbilder. Allikevel tror vi på at digitaliseringen er transformativ. Vi er definitivt ikke ved endestasjonen.

100 leger tilknyttet Watson

For ifølge Jetter kan man ikke behandle ustrukturerte data godt nok med metodene som er tilgjengelige i dag.

– Vi har ikke programmer eller systemer som kan behandle denne datamengden. Vi trenger rett og slett en ny teknikk der vi lærere kognitive datasystemer å resonnere og analysere slik at de selv kan danne seg et bilde av hva all denne datamengden betyr. Vi må lære maskinene å lage og løse sine egne hypoteser. En datamaskin har nemlig den egenskapen at den aldri glemmer, noe som er veldig verdifullt, forklarte han.

Og IBM har skjønt hvor verdifull den egenskapen er.

De er i gang med å lære den kunstige intelligensen til Watson hvordan den kan bidra i pasientbehandling i helsesektoren.

Systemet har gått igjennom millioner av sider med forskningsartikler fra legestanden. 100 leger jobber til daglig med å forbedre systemet.

Det skal gjøre den skikket til både å stille korrekte diagnoser, og foreslå en behandlingsform som er spesielt tilrettelagt hvert enkelt individ.

Skannet 1 million DNA-sekvenser

Den - ifølge IBM-toppen - revolusjonerende diagnosesettingen skal skyldes at Watson har skannet seg igjennom 1 million DNA-sekvenser. Gjennom oppkjøpet av Merge Healthcare har Watson fått tilgang på nesten 30 milliarder medisinke bilder som leses og analyseres, ifølge IBM.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Når vi trener Watson ser vi at 88 prosent av all dataen den må gjennomgå er bilder - altså ustrukturert data. Derfor er det også gledelig å se at IBM gjør store fremskritt når det kommer til behandlingen av disse dataene, konstaterer han.

IBM-direktøren håper at samarbeidet med Evry om datasenteret på Fet i Akershus vil skape nye norske arbeidsplasser.

– Da Evry kom til oss fant vi sammen løsninger for å sette opp datasenteret. Dette senteret vil gjøre at norsk økonomi har 40 nye knutepunkter verden over. Det håper jeg kan være med på å skape mange nye arbeidsplasser. Jeg håper rett og slett at det er mange nye entreprenører i Norge som vil være med på utviklingen videre. Det vil definitivt skape mye verdi for Norge i fremtiden, spådde Jetter fra scenen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.