Transistoren er en videreføring av IBMs silisium-germanium-teknologi (SiGe). IBM opplyser at den nye transistoren kan kjøres i klokkefrekvenser på 350 GHz, og gi brikker som vil kunne operere i 150 GHz. Disse er først og fremst beregnet å brukes i nettverksutstyr med svært høy båndbredde, anslagsvis flere hundre gigabiter per sekund. IBM tenker seg blant annet at man vil kunne ha trådløse forbindelser mellom datautstyr og høyoppløselige skjermer i HDTV-klassen.
IBM kunngjorde sin SiGe-teknologi i 1989. Det kommersielle gjennomslaget kom i 1998. En uavhengig rapport fra IC Insights om SiGe-markedet tyder på at det var verdt 320 millioner dollar i 2001, og vil vokse til 2,7 milliarder dollar i 2006. IBMs omsetning av SiGe-brikker økte med 86 prosent fra 2000 til 2001, og selskapet hadde det året 80 prosent av markdet. I mai i år kunngjorde IBM at det hadde levert 100 millioner SiGe-brikker.
SiGe-kretser brukes blant annet i sendere/mottakere i mobiltelefoner, brikkesett for trådløse lokalnett og brikkesett for høyhastighetsforbindelser. IBMs videreutvikling av teknologien åpner for en rekke nye anvendelser innen bredbånds dataoverføringer.
I våres sa IBM at selskapet var i stand til å framstille 110 GHz brikker baser på SiGe-transistorer. Disse brikkene, basert på transistorer som tåler opptil 210 GHz, vil i følge Cnet kunne nå markedet mot slutten av 2003 eller tidlig i 2004. Med transistorer på 350 GHz vil brikker i 150 GHz kunne sendes på markedet en gang i 2005 eller 2006.
Nærmere detaljer om konstruksjonen som gjør det mulig å øke klokkefrekvensen til dette nivået, vil kunngjøres på en fagkonferanse i San Francisco ("International Electron Devices Meeting") i desember.
Forfiningen av SiGe-teknologien gir ikke bare gevinst i form av hastighet. Også strømforbruket er drastisk redusert. I forhold til brikker i handelen i dag, er hastigheten økt med opptil 600 prosent, mens strømforbruket er redusert til en tidel.
IBM har spesiell tro på anvendelser der høyoppløselig video sendes trådløst og ukomprimert til HDTV-type skjermer, slik at datautstyr og skjerm kan plasseres i forskjellige rom. Andre anvendelser som nevnes er bilradarsystemer med antibulkprogramvare, og brikker til mobiltelefoner og PDA-er som kan håndtere alle slags signaler, også framtidens virkelig høyhastighets lokalnett.