Fredag ble det klart at Ice får videreført tillatelsen til å bruke frekvensene i 20 nye år fram til utgangen av 2039.
Det er snakk om ressurser i frekvensbåndet 450 MHz. Dette er radiospektrum selskapet tok over for femten år siden, som tidligere ble brukt til analog mobiltelefoni (NMT).
Fordelen med denne frekvensen, selv om den er smal (2x5 MHz), er rekkevidden. Signalene når svært langt og de kan tilby mobilt bredbånd til områder der ingen andre nett rekker fram.
Noen frekvensauksjon ble det ikke denne gangen. Ice var eneste søker. De betaler 5 millioner kroner for rettigheten, opplyser Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
I sin kunngjøring peker Nkom på at tildelingen bidrar til fortsatt god dekning med mobilt bredbånd i Norge.
Frekvenstak
Myndighetene har innført et frekvenstak på 2x35 MHz, som gjelder samlet for frekvensområdene 450, 700, 800 og 900 MHz.
I tillegg er det et frekvenstak på 2x20 MHz i 700 MHz-båndet og det samme i 2,1 GHz-båndet.
Nkoms begrunnelse for frekvenstak er hensynet til å få på plass et tredje mobilnett, ifølge vårt søsternettsted Inside Telecom.
Utfordreren
I en pressemelding peker Ice på at de med videreføring av 450 Mhz-spektrum har en spennende frekvensportefølje med blanding av høye og lave frekvenser.
Det gir ifølge dem selv «unike muligheter» til å utvikle nye produkter og tjenester.
– Vi har allerede en rekke kunder som nyter godt av egenskapene til 450 MHz som også har potensialet til å støtte opp under utviklingen av tingenes internett og bidra til å forbedre fremtidig kritisk nødkommunikasjon, skriver selskapet.
Administrerende direktør Eivind Helgaker viser til at Ice begynte for mange år siden som en leverandør av mobilt bredbånd, med en unik arealdekning.
– Vi ble raskt en tøff utfordrer til de etablerte og det er en rolle vi skal både videreføre og forsterke. Siden 2015 har vi derimot vært en fullverdig mobiloperatør og bygger ut et helt nytt 4G-mobilnett, som også klargjøres for 5G. Med eget mobilnett produserer vi datatrafikken selv, og det er nettopp det som gir oss muskler til å være tøffe utfordrere, uttaler Ice-sjefen.