Bokbransjen åpnet i dag sin felles storsatsing på e-bøker kalt «Bokskya», etter flere år med forsinkelser.
Løsningen er utviklet av Den norske Bokdatabasen og eies av forlagene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug, samt deres distribusjonskanaler og en rekke bokhandlerkjeder. Målet er å ta opp kampen med etablerte giganter som Amazon og Apple.
- Vi lanserer med 1204 norske e-bøker fra 33 ulike forlag, sier Magnus Rudolfsen, som er ansvarlig for digital strategi i Bokdatabasen.
Fra i dag kan disse leses gjennom en HTML5-basert webapplikasjon på nettstedet Bokskya.no. Men her kan du ikke kjøpe titlene.
Bøkene må skaffes gjennom en av de foreløpig åtte tilknyttede ebokhandlene, deriblant norli.no, digitalbok.no, libris.no, haugenbok.no eller bokkilden.no.
Her møtte digi.no på et hinder. Du må nemlig selv sørge for at e-bøkene du kjøper knyttes mot kontoen din i Bokskya. Det er en engangsjobb, men noe du må gjøre for alle ebokhandlene du ønsker å benytte til formålet.
Barnesykdommer
Vi lykkes med å knytte opp kundeforholdet vårt i Bokkilden under deres «min side», men tilsvarende var ikke på plass hos Digitalbok.
Kjøpte e-bøker lot seg laste ned i Epub-formatet, men uvisst av hvilken grunn hadde de ikke fått på plass den nødvendige mekanismen for å knytte seg til Bokskya.
Digitalbok.no ble for øvrig stengt for vedlikehold mens vi skrev denne artikkelen, og har nå vært nede i flere timer. Trolig skyldes dette en feil eller forglemmelse, noe som selvsagt er uheldig på åpningsdagen, men som enkelt bør kunne la seg løse.
Poenget med webapplikasjonen Bokskya er å samle e-bøkene du har kjøpt på ett sted, altså i nettskyen, samtidig som alt også skal kunne leses offline.
Første versjon av appen er tilpasset nettbrett og mobiltelefoner, nærmere bestemt de som bruker operativsystemene iOS fra Apple eller Android. Nye versjoner med mer funksjonalitet, og som er bedre tilpasset nettlesere på PC og Mac kommer senere, opplyses det.
Appen fremstår som enkel og mangler mange av egenskapene vi har blitt vant til fra etablerte aktører. Den har blant annet ikke søk, noteringsfunksjon, sortering av din virtuelle «bokhylle» eller muligheten til å bla fingersveip («swipe»), selv om mye av dette skal komme snart.
Inntil videre må du bla ved å «klikke» med fingeren nede til høyre eller venstre av siden. Dessverre mangler også sidetall, og på blanke sider (det er gjerne noen i starten av bøker) er det ikke lett å merke noen fremdrift når du forsøker å bla.
Derimot kan både tekststørrelse, kontrast og skrifttype stilles inn. Det er også mulig å sette bokmerke og fortsette leseopplevelsen fra en annen enhet - men dette krever av du er tilkoblet Internett.
- Flere har spurt om man også kan laste opp e-bøker man har fra tidligere til Bokskya. Dette er foreløpig ikke mulig, men noe vi planlegger å innføre på sikt, sier Rudolfsen, som også kan avsløre at de kikker på muligheter for deling av bøker eller sitater, men at dette ligger lenger frem i tid.
I tillegg til webapplikasjonen kan e-bøkene naturligvis også lastes ned direkte fra ebokhandlene, slik at eiere av nettbrett uten nettforbindelse også kan lese bøkene. Vel å merke avhengig av hvilket brett du har.
De fleste norske e-bøkene tilbys i Epub-formatet med kopieringssperre (DRM) fra Adobe. Det er verdt å merke seg at lesebrettet Kindle ikke støtter denne løsningen. (Les Bokskyas spørsmål og svar for mer informasjon).
Merk dessuten at ebokhandlene som støtter Bokskya, også kan selge e-bøker som ikke støttes av nevnte webapplikasjon.
- Hver enkelt av bokhandlene har ulike rettigheter til å selge også engelske titler. Noen av dem undersøker nå mulighet for å knytte sine engelske e-bøker til Bokskya. Flere har amibsjon om å knytte sitt fulle sortiment til plattformen, men tidspunkt for dette er ikke fastsatt, sier Rudolfsen.
Les også:
- [13.08.2012] Doblet e-boksalget
- [10.01.2012] Eksplosiv vekst for norske e-bøker
- [17.11.2011] Vil selge bøker på magnetkort
- [31.05.2011] Mener at gratis e-bøker er svaret
- [03.03.2011] Norsk forfatter kutter ut forlagene
- [24.02.2011] - E-boka blir ingen suksess
- [31.01.2011] E-bøker drar fra pocket
- [07.12.2010] Skal tilby 100.000 norske e-bøker
- [04.06.2010] Norsk e-bokavtale klar
- [29.04.2010] E-bøker får ikke momsfritak
- [29.01.2010] Vil ikke at Apple skal bestemme bokpris
- [10.11.2009] Kulturrådet forbereder seg på e-bøker…
- [21.10.2009] Ber forlagene gjøre opp med steinalderen
- [12.10.2009] - Utgir gjerne norske bøker på Kindle
- [07.10.2009] Tatt på senga av Kindle
- [12.05.2009] - Vi frykter ikke e-bøker
- [22.01.2009] Endelig kommer de norske e-bøkene
- [01.12.2008] Vil ha egen løsning for norske e-bøker
- [29.09.2008] Norsk bokbransje er sist i klassen
- [10.07.2000] Satser på digitale bøker i alle kanaler
- [29.06.2000] Aschehoug lanserer elektroniske bøker