IT-POLITIKK

IKT-fag og helsefag får to tredeler av regjeringens 4.000 nye studieplasser

IKT-fag og helse- og sosialfag får til sammen 2.600 av regjeringens 4.000 nye studieplasser kommende høst, som ble lagt fram i revidert nasjonalbudsjett.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier regjeringen har fordelt penger til 4.000 studieplasser på områdene den mener Norge har størst behov for i framtiden.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier regjeringen har fordelt penger til 4.000 studieplasser på områdene den mener Norge har størst behov for i framtiden. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
26. mai 2020 - 09:14

– Rekordmange har søkt seg til universiteter og høyskoler i år. Behovet og ønsket om mer utdanning møter vi nå med 4.000 nye studieplasser allerede til høsten. Disse studieplassene har vi valgt å styre ganske stramt inn mot fagområder vi vet arbeidslivet har stort behov for kompetanse innenfor, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Forutsetningen for å få studieplassene er at de opprettes kommende høst. Studieplassene går til områdene der det er stort behov for kompetanse i årene framover, heter det i pressemeldingen.

IKT-fag (cirka 1.500), helse- og sosialfag (cirka 1.100), juridiske og økonomisk-administrative fag (cirka 800) og lærerutdanning (cirka 550) er de fire fagområdene som tar opp de aller fleste plassene. I tillegg opplyses det om at animasjon, utøvende musikk, film og kunst får om lag 20 studieplasser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Regjeringen gir også midler til 250 rekrutteringsstillinger.

– I årene som kommer, trenger vi flere smarte hoder som kan finne nye løsninger på nye utfordringer. Nye rekrutteringsstillinger bidrar til at flere får en fot innenfor akademia, og at vi opprettholder den langsiktige forskningsaktiviteten. Det skal også bidra til å bygge fagmiljøene og styrke satsingen på forskningsbasert utdanning, sier Asheim.

Fordelingen av studieplassene er med forbehold om Stortingets behandling av årets revidert nasjonalbudsjett.

Norge bruker mer digitale verktøy i skolen enn de fleste land i verden. Likevel har 40 prosent av elevene har lav digital kompetanse.
Les også

Norske elever scorer dårligere enn før på databruk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.