India innfører en preferansepolitikk for fri programvare.
Nå blir det obligatorisk for statlig virksomhet å foretrekke friprog fremfor proprietær programvare ved anskaffelse av nye e-forvaltningsystemer og tjenester, samt ved oppgradering av eldre/eksisterende løsninger.
Dette er en stor seier for FOSS-bevegelsen (Free & Open Source Software) skriver avisen Economic Times.
De nye retningslinjene (pdf) er del av Digital India (se også Wikipedia), et ambisiøst digitaliseringsprogram fram mot 2019, som statsminister Narendra Modi presenterte i fjor.
Målet ifølge landets IKT-departement er digitale tjenester for innbyggerne som er «effektive, transparente, pålitelige og til en rimelig kostnad».
Offentlige etater må bestrebe seg på å velge fri programvare, som ifølge dokumentet skal ha følgende karakteristika:
Kildekoden må være fritt tilgjengelig, slik at hvem som helst kan studere, endre og redistribuere programvaren enten i original eller modifisert form. Kildekoden må også være royalty-fri.
Unntak
Det betyr ikke at proprietær programvare er bannlyst. Dersom fri programvare ikke tilbys i en anbudskonkurranse må leverandøren kunne begrunne det.
Myndighetene åpner for unntak fra hovedregelen i særtilfeller.
Unntak kan vurderes hvis friprog-alternativ ikke oppfyller essensielle funksjonskrav, dersom proprietær løsning er nødvendig av spesielle strategiske hensyn eller i hastetilfeller, samt hvis det ikke er tilgang på tilstrekkelig kompetanse for en gitt teknologi.
Indias forvaltning skal også forplikte seg til å delta aktivt i samarbeid med friprog-miljøet både innenlands og internasjonalt.
USA og en rekke EU-land som Storbritannia, Tyskland, Nederland og Frankrike har tidligere gått inn for tiltak som gir fri programvare fortrinnsrett.
Norge snudde
I Norge i 2005-2009 jobbet daværende fornyingsminister Heide Grande Røys (SV) med å innføre en preferansepolitikk for fri programvare, men tross vyene kom hun aldri helt i mål.
De påfølgende regjeringene og statsrådene delte ikke ambisjonene. Snarere ble de reversert. I fjor høst ble også Nasjonal senter for Fri programvare nedlagt, etter at de ble strøket fra statsbudsjettet.
Mer om det: Alle sagt opp i Friprogsenteret
Les også: Friprog styrer mot konkurs
Storbritannia: Nye anbudsregler favoriserer friprog
Frankrike: Gir friprog fortrinnsrett
Nederland: Vedtok å påby åpen kildekode