KOMMENTARER

Ingen grunn til panikk

KOMMENTAR: Krisen som kommer er IT-bransjens sjanse til å vise hva den duger til.

Børsene ramler verden over, men det er ikke grunn til panikk for IT-bransjen. Det skriver digi.no-redaktør Sigvald Sveinbjørnsson
Børsene ramler verden over, men det er ikke grunn til panikk for IT-bransjen. Det skriver digi.no-redaktør Sigvald Sveinbjørnsson Bilde: Per Ervland
4. nov. 2011 - 14:53

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

KOMMENTAR: Det er ikke til å feie under teppet at finanskrisen kommer, også til Norge. I 2008 opplevde vi noe nedgang, men det gikk fort over. Da ble nedgangen innledet med en tillitskrise til finansinstitusjonene som drev renter opp og tilgang til kreditt ned.

Tilliten til og mellom finansinstitusjoner og banker forsvant, og markedet ble grepet av panikk. Det ble nedgangstider som rammet alle. Budsjetter ble strupet, fordi man var usikker på hvordan morgendagen ble. Ansatte ble sparket, prosjekter stoppet og alle var urolige for morgendagen.

Nå står vi oppe i en situasjon som kanskje er verre.

Det er ikke manglende tillitt til banker, men til stater, som har utløst krisen vi nå er inne i. Veldig enkelt forklart har land som Hellas, Italia, Irland, USA og store deler av Vesten brukt mer penger enn de har. For noen er kredittkortet overtrukket for mye, og de må ha hjelp. Hellas er én av disse. Frykten er at Italia, Portugal og Spania kanskje kommer etter.

Uansett hva som skjer tyder mye på at veksten i økonomien i Norge også vil rammes. Vi selger varer og tjenester til økonomier som vil falle tilbake i årene som kommer, og det vil også ramme oss. Budsjetter vil skrumpe inn, prosjekter vil stoppes og folk vil få sparken.

Men det er ingen grunn til panikk. Sett fra IT-bransjens ståsted burde nedturen som kommer være en mulighet snarere enn en utfordring.

For det første vil en ny nedgang i verdensøkonomien frigjøre kompetent arbeidskraft, en av de største utfordringene IT-bransjen i dag sliter med. Dessuten vil selskapene få enda hardere krav til effektivisering. Da kommer man ikke utenom IT-investeringer. Innen offentlig sektor vil aktiviteten økes, dels for å demme opp lavere aktivitet i den private sektor, men også fordi det er et enormt etterslep innen nødvendige IT-investeringer.

Joda, prosjekter vil ta lengre tid og budsjetter vil bli kuttet. Men verken selskaper eller styresmakter har råd til å kutte for mye i IT-budsjettene eller flytte blikket for mye vekk fra dette området. IT er nøkkelen til å effektivisere prosesser og spare penger. Selv om det blir en langvarig nedtur, vil ikke disse investeringene stoppe opp.

Offentlig sektor vil også bli viktigere. Der er det store etterslep på investeringssiden over flere år, som nå må tas igjen, og knallharde krav til effektivisering. De IT-selskapene som klarer å overbevise daglige ledere og statlige direktører om at deres produkter og løsninger til føre til reelle og merkbare innsparinger, vil ha store muligheter – særlig når tidene blir dårlige.

IT er, på linje med andre tjenester, noe man kjøper på grunn av behov. Ikke fordi det er gøy. Behovet for å effektivisere faller ikke selv om børsene stuper.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

IT-folk må dessuten kjenne sin besøkelsestid. Det er nå det gjelder å vise hva IT kan gjøre for bedriften og organisasjonen, og å virkeliggjøre parolen om å skape mer med mindre. Den sagnomsuste fleksibiliteten som moderne IT lover, kan nå brukes til å justere forretningsmodeller over i mer lønnsom virksomhet. Morgendagen dreier seg ikke bare om apper. Den kommende krisen er en anledning til å vise lønnsom nytenking i praksis. IT kan vise vei, i både offentlig og privat virksomhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.