BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Ingen matcher vårt økosystem

INTERVJUET: Vi møter Microsofts ferske mobilsjef.

Ossi Korpela mener at nå er tiden virkelig inne for Windows Phone.
Ossi Korpela mener at nå er tiden virkelig inne for Windows Phone. Bilde: Thomas Marynowski
25. juni 2014 - 07:58

TJUVHOLMEN (digi.no): Det skjer mye hos Microsoft og med deres mobilsatsning for tiden. Den ferskeste oppdateringen av Windows Phone, versjon 8.1, rulles ut i disse dager. Det nyeste flaggskipet, Lumia 930, er rett rundt hjørnet. Og samtidig er hele Nokias mobilavdeling i ferd med å bli integrert i Microsoft-systemet, etter at store deler av selskapet ble kjøpt opp i fjor høst.

Det passer derfor bra å sette seg ned med Ossi Korpela, som er Microsofts nye mobilsjef for nordiske markeder, etter en lang karriere hos Nokia.

Den lange veien

Korpela ville gjerne fortelle oss mer om bakgrunnen for oppkjøpet og den pågående sammenslåingen av de to selskapene, og vi hører på med stor interesse:

– Vi har jo jobbet sammen med Microsoft siden starten av 2011, da Nokia kunngjorde at vi skulle lage smarttelefoner med Windows-plattform. Vi har jobbet veldig tett siden. Jeg husker at allerede da møtte jeg alle de lokale Microsoft-folkene, så på lokale markeder og så at vi var allerede ganske nærme hverandre. Men det var ting vi ikke delte med dem, og ting de ikke delte med oss. Vi hadde uansett et felles mål, og det var å få Windows-plattformen til å vokse, sier Korpela til digi.no.

– Kunngjøringen i september 2013 innebar at Microsoft kjøper devices-delen av Nokia. Det vil fortsatt eksistere et Nokia som lager nettverksprodukter og karttjenester, som sitter på patenter og del andre ting. For en finne var det blandede følelser rundt dette, men når man starter å tenke fra et større perspektiv, begynte det å henge på grep.

– Vi planla at selve oppkjøpet skulle gjennomføres i løpet av første kvartal dette året, men det manglet noen godkjenninger. Så den endelige transaksjonen ble avsuttet sent i april. Det var en lang periode å vente, men alle sjefene i selskapet var bestemt på at forretningene skulle fortsette, vi skulle gjøre det vi kan best.

– Det som endret seg da transaksjonen var gjennomført, på en fredag, var at våre e-postadresser ble endret fra Nokia til Microsoft, men vi fikk beholde førstedelene av adressene. Slike små ting. Men vi er den samme organisasjonen. Så ingenting forandrer seg når det er snakk om planene våre, måten vi jobber på, strukturen på teamene og så videre. Det var ganske fint at vi kunne gjennomføre det på denne måten.

– Den beste delen var på Build-konferansen i San Francisco tidlig april i år, da vi annonserte Windows 8.1 og introduserte den nye generasjonen enheter. Det er disse telefonene vi nå får ut, vi slapp 630-modellen i Norge i midten av mai, vi slipper 4G-modellen 635, og den store nyheten er at i morgen vil vi starte forhåndssalget av Lumia 930. Det fulle salget begynner 10. juli.

– Vi ser nå at med Microsoft er vi i en unik posisjon når det gjelder økosystemet. Microsoft har nå Surface Pro 3, Xbox One, det er mye ny PC-maskinvare, vi har våre enheter, og poenget er hvordan programvaren jobber på disse enhetene – på tvers. Vi er de eneste som kan få OneNote til å funke, Excel eller PowerPoint, dette er den store forskjellen mellom Windows-økosystemet og andre, hvordan man kan bruke det på tvers av plattformer.

Lumia 630 og 930 er de viktigste modellene akkurat nå. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Lumia 630 og 930 er de viktigste modellene akkurat nå. Bilde: Thomas Marynowski

Hva skjer med tradisjonen?

– Jeg lurer fortsatt på hardware-delen og da spesielt brandingen. Skal Nokia-navnet beholdes noe sted?

– Det som det er enighet om er at vi har rett til å bruke Nokia på tradisjonelle «featurephones» i ti år fremover. På smarttelefoner vil vi bare bruke Nokia i overgangsperioden. Disse enhetene (nye Lumia-modeller, journ. anm.) vil selges under Nokia-varemerket, men når overgangen er over vil vi ikke lenger bruke Nokia-navnet. Det vi har rett til å bruke er Lumia-navnet. Jeg vet ikke helt hva den endelige avgjørelsen om branding blir på sikt. Det er noe vi vil kommunisere etter hvert.

– Hva skjer med delen av Nokia-teamet som ikke går til Microsoft?

– Jeg tror Here Maps (Nokias karttjeneste, journ. anm.) er en del av det, jeg tror det er en enighet der om å bruke det. Det er også mange patenter det sittes på, jeg tror det er også enigheter rundt det, men dette er nok ikke helt mitt område. Mange av kameraoppfinnelsene kom fra et svensk selskap kalt Scalado – og omfattes eksempelvis av transaksjonen og blir overført til Microsoft.

– Jeg synes at Microsoft har satset stort på interessant maskinvare i det siste, spesielt med Surface Pro 3 og Xbox One. Hvordan blir samarbeidet innen maskinvareutvikling?

– Det blir selvfølgelig et samarbeid der, selv om det er vanskelig for meg å si i hvilket omfang. Men vi er nærmere nå, vi er Microsoft, men det er veldig tidlig. Vi er jo selvfølgelig ett team nå.

– Så du vil ikke kunngjøre Surface Phone i dag?

Tar du deg råd til hundrevis av mobiler som koster 6.000 kroner stykket? – Haha, nei. Men jeg tror at mye av spørsmålet er hvordan vi jobber med Microsoft-folkene. Hvis du går tilbake til enhetene og ser at vi har Windows Phone 8.1, med alt det kule det innebærer, vil du også se mye støtte for bedrifter. Mobil VPN, sikkerhet, alt du kan tenke deg. Så kommer vi med maskinvaren. Lumia 630 koster 1.299 kroner i Norge. Du får en full produktivitetspakke for pengene. Folk betaler 6-7.000 kroner for tilsvarende. Du får den beste tilkoblingen til Microsoft-tjenester og de fleste av virksomhetene i Norge bruker Exchange, Sharepoint og Lync, så du vil få den beste opplevelsen med disse produktivitetsverktøyene. Vi ser at det offentlige ofte er i forkant på dette området – du trenger produktivitet, men kan du ta deg råd til hundrevis av mobiler som koster 6.000 kroner stykket?

Fargerike bakdeksler er Nokias kjennemerke. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Fargerike bakdeksler er Nokias kjennemerke. Bilde: Thomas Marynowski

Satser lokalt

– Hva skjer med applikasjonsutvalget og hvordan lokker dere utviklere til å skape flere lokale apper her hjemme?

Du kan gjenbruke 80 prosent av koden. – Det er to måter å se på det: Det globale utvalget med Instagram, Netflix, Spotify, WhatsApp, Facebook synes jeg begynner å se veldig bra ut. På lokalt nivå er det en annen utfordring, og jeg synes at det vi bringer med Windows Phone 8.1 vil hjelpe. Hvis du lager en app for nettbrett, PC, telefon eller nettbrett kan du gjenbruke 80 prosent av koden. Du trenger ikke bare å se på telefonene, du kan alltid tenke på flere plattformer. Ingen andre er i denne posisjonen. Den andre tingen er når vi ser på økosystemet prøver vi å se hvordan vi kan bli mer attraktive for lokale utviklere. Folk bruker forskjellige enheter i dag, forskjellige skjermer, og der ser vi en fordel bare vi har. Området som er avgjørende, som vi jobber veldig hardt med, er jo å utvide volumet, sånn at Norsk Tipping, Yr.no eller Oslo Maraton også kommer med – og ikke bare går til de andre plattformene. Det begynner å bli bedre, men vi må utvide basen. Få flere Windows-telefoner til norske brukere. Det vil bringe inn applikasjoner.

– Hvordan vil dere få det til?

Det norske markedet har høye krav – OK, jeg tror vi begynner med denne (viser frem Lumia 630, journ. anm.). 1.299 kr og en «high end»-opplevelse. Ikke bare for forbrukere, men for bedriftsmarkedet. Jeg kjenner ikke til noen som kan levere en så god opplevelse på dette prispunktet. Jeg tror at det kan generere mye volum. Men selvfølgelig, vi bringer virkelig «high end» også. Jeg vet at det norske markedet har høye krav og det er også til en viss grad en utfordring. Folk kan betale mye og kjøper de dyreste telefonene. Så du må være der også.

Nytt flaggskip

– Det er tid for skatteoppgjøret, så endel får ekstra god råd i disse dager.

– Det er derfor vi lanserer 930 nå! Men seriøst, det er en veldig fin telefon, vi har aluminium og kurvet glass, metall… Det føles solid og verdifullt. Pluss de raskeste prosessorene, fem tommers skjerm, 20 megapiksel kamera, alt du trenger spesifikasjonsmessig. Og Windows Phone 8.1 er så mye bedre. Men det store er at hele tilkoblingsspektret gjennom nettskyen og tjenestene. Innhold som går på tvers av applikasjoner. Vi tror virkelig det er svaret for high end-konkurrentene våre. Den vil koste 4.495 kroner i Norge. Så dette er allerede et steg under de andre.

– Når skal dere lansere Cortana (Microsofts digitale personlige assistent med talestyring) i Norge?

– Hehe… Jeg bruker det, jeg. Du kan bare endre region til USA, men det er ganske begrenset nå. Det er koblet sammen med Bing, og det har ikke full funksjonalitet i Norden. For å være ærlig, jeg har testet andre løsninger, og Cortana er ganske kul. Jeg håper at vi kan snart røpe våre planer der, men selv uten mener jeg at Windows Phone 8.1 er veldig attraktivt, avslutter Korpela.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.